Българските екипажи и вертолетът Ми-17 от 24-та авиационна база - Крумово са излели над 210 тона вода над пожарите в Република Македония. Това се случи в периода 2 - 6 август 2017 г, когато от нашите военновъздушни сили оказаха помощ на македонските власти за овладяването на горските пожари, възникнали в община Македонски брод.

Командири на двата екипажа са майор Борислав Тафков и майор Александър Цанков. Българските военнослужещи работеха по овладяването на стихията в района на Скопие и за пет дена изпълниха общо 81 захода.

Македония обяви извънредно положение в райони заради пожара

Македония обяви извънредно положение в райони заради пожара

Вътрешният министър Оливер Спасовски обяви 30-дневно извънредно положение

Работата на военните беше затруднена от това, че трябваше да снабдяват с вода от труднодостъпни източници. Допълнително препятствие беше и голямата денивелация на терена и изключително бързото разпространение на огъня по върховете на дърветата.

Припомняме, преди два дни вътрешният министър Оливер Спасовски обяви 30-дневно извънредно положение в страната, след като огромни пожари бушуват в югозападната част на страната. Има опасения, че горещата вълна може да предизвика нови пожари.

Горски пожари в Македония и Гърция
Обновена

Горски пожари в Македония и Гърция

Високите температури и силният вятър правят стихията неудържима

И по време на подписването на историческия договор между Македония и България премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев се срещнаха на летището в Скопие с екипажа на българския хеликоптер и македонски пожарникари, които участват съвместно в гасенето на пожарите в страната.