Албена Ботева ще изпълнява функциите председател на Софийския районен съд. Тя е номинирана от Общото събрание и нейната кандидатура бе подкрепена в момента, в който Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет я освободи от поста заместник-шеф на СРС, съобщи "Правен свят".

Припомняме, в края на м.г. председателят Методи Лалов и ръководството на СРС подадоха оставка.

По щат в СРС има 180 съдии, на събранието са присъствали 101. На поканата се е отзовал и председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов.

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС
Обновена

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС

Шефът на ВКС Лозан Панов бил против, от ВСС анализират дейността на СРС

За Ботева са гласували 65 съдии, въздържалите се са били 36, нямало е гласове против, съобщи правният сайт.

Вторият кандидат е Петър Савчев. Той обаче не е получил нито един глас в своя подкрепа, 25 от присъстващите са се въздържали, а 72 са били против.

Предложените още петима съдии за и.ф. председател - това са Райна Мартинова, Анелия Щерева, Силвана Гълъбова, Иван Стоилов и Христина Гарванска, но всички те са отклонили номинациите.

След вота председателят на СГС Калоян Топалов е казал, че ще се съобрази с волята на мнозинството и ще предложи на Съдийската колегия да определи Албена Ботева за и.ф. шеф на СРС.

Съдиите от СРС призоваха колегите си за обединение

Съдиите от СРС призоваха колегите си за обединение

Лошото администриране на съда рефлектира върху авторитета на съдебната власт

На същото заседание съдийската колегия единодушно освободи от административните длъжности всички заместници на досегашния председател на СРС Методи Лалов.
Райна Мартинова, Силвана Гълъбова, Албена Ботева и Стоян Михов
подадоха оставки на 12 декември. Три дни преди тях самият Лалов депозира молбата си да бъде освободен от шефското място в знак на несъгласие с политиката на ВСС.

Калина Анастасова пък е подала оставка като зам.-шеф на СРС още на 1 септември, но едва на 23 ноември молбата ѝ е била внесена в съвета, а днес гласувана. От март съдия Анастасова е командирована в Софийския градски съд.