Съдиите от Софийския районен съд призовават колегите си да не се поддават на манипулации и да се обединят за справяне със свръхнатовареността и забавеното разглеждане на делата. Настояваме за адекватни управленски решения, пишат магистратите от СРС до колегите си.

Призоваваме Ви да не допуснем манипулацията да бъде успешна и да постигне противопоставяне и разделение помежду ни, а напротив - да използваме събитията за обща съдийска консолидация за подобряване администрирането на съдилищата и за формулиране на ясни изисквания към дейността на Съдийската колегия на ВСС.

Никога не сме подценявали важността на извършваната работа от всеки един съдия в страната, нито искаме да бъдем поставяни в привилегирована позиция, пишат те в открито писмо.

"Стремежът ни е насочен към това създадената норма за натовареност да започне да бъде реално приложима с утвърждаване на механизъм, който да изисква незабавно управленско решение при надхвърлянето на определена граница на натовареност за всеки отделен съдия. Това е наложително и следва да бъде направено в спешен порядък заради личното и професионалното ни достойнство", гласи обръщението им.

Лошото администриране на съда не само унижава почтени и компетентни съдии и служители, но рефлектира неблагоприятно върху авторитета на цялата съдебна власт.

Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на протест

Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на протест

Изпратил му съобщение по "Вайбър"

Удовлетворени сме, че изречените на висок глас проблеми вече не могат да бъдат игнорирани, тъй като са във фокуса на обществото и Висшия съдебен съвет и решаването им ще бъде от полза за всички, се казва в обръщението им.

Надяваме се, че всички заедно ще имаме зрелостта да използваме кризисната ситуация за обществено добро и да проумеем поуките от неблогополучията и неуспехите на досегашния Висш съдебен съвет (ВСС), за да направим отговорен и информиран избор на членовете от съдебната квота на Съдийската колегия на следващия ВСС, пишат съдиите.

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС
Обновена

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС

Шефът на ВКС Лозан Панов бил против, от ВСС анализират дейността на СРС

Припомняме, в края на м.г. председателят и ръководството на Софийския районен съд подадоха оставки. Една от причините е пренатовареността на съдийте в този съд.