Временният ръководител на Специализираната прокуратура Христо Динев напуска поста, съобщава lex.bg.

Това се случва по-малко от месец, след като той беше назначен на тази длъжност.

Динев е бивш районен и градски прокурор на София, а в последните години е редови обвинител в Софийската градска прокуратура.

Все още не е ясно какви са мотивите му за напускане. Очаква се днес Прокурорската колегия да гласува оставката му.

За временен ръководител на спецпрокуратурата е предложена Валентина Маджарова, която в момента заема длъжността зам.-ръководител в звеното.

Никой не иска да оглави Спецпрокуратурата

Никой не иска да оглави Спецпрокуратурата

Срокът за кандидатстване е изтекъл, ВСС трябва да открие нова процедура

Припомняме, в началото на юли стана ясно, че няма кандидати за ръководител на Специализираната прокуратура, поради което се наложи Прокурорската колегия на ВСС да открие нова процедура.

Постът се освободи през май тази година, след като тогавашният шеф на Спецпрокуратурата Димитър Петров подаде оставка. Той беше избран за длъжността на 29 юли миналата година, но по-малко от година след това напусна. По думи на главния прокурор Иван Гешев Петров сам е поискал да бъде освободен от ръководната позиция "поради възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител". Дни по-късно Петров беше командирован в Апелативната специализирана прокуратура, където работи и в момента.

От създаването на Специализираната прокуратура няма нито един ръководител, изкарал пълен мандат.

Първият ѝ ръководител беше Светлозар Костов. През 2015 г. ВСС го освободи от ръководната позиция заради нарушение на етичния кодекс.

Шефът на Спецпрокуратурата подаде оставка
Обновена

Шефът на Спецпрокуратурата подаде оставка

Временен шеф на спецпрокуратурата става Ангел Илиев

Година по-късно Спецпрокуратурата оглави Иван Гешев, който обаче беше назначен за заместник-главен прокурор през 2018 г.

При обявената след това процедура се яви само един кандидат - Даниела Начева. Малко преди изслушването ѝ от Прокурорската колегия обаче тя се отказа по лични причини.

По този начин през 2019 г. постът зае Димитър Петров, подал наскоро оставка.

Временен началник на Спецпрокуратурата до момента беше бившият районен и градски прокурор на София Христо Динев.