Все още не е напълно овладян пожарът под Черни връх в Рила. Въпреки падналия през последните дни дъжд, на терен днес са работили 18 души, 8 от които от НП "Рила" и 10 огнеборци, съобщава БНТ.

"Развитието, което има, е минимално, затова и по-малко хора вече работят на терен", каза главен комисар Александър Джартов.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" днес беше на обход в района на пожара, като по думите му се очаква следващите дни той да бъде локализиран и загасен.

"Почти не се развива пожарът. На няколко места има 4-5 огнища, част от тях са в изгорялото. На места пробива, защото теренът е такъв - с много големи камъни, няма как да се направят хубави просеки, но където можем ги правим", каза още главен комисар Джартов.

Продължава гасенето в Рила

Продължава гасенето в Рила

Над 20 души от пожарната и служители на Национален парк "Рила" са на терен

По думите му заради дълбокия торфен слой дъждът, който валя преди няколко дни, не е успял да потуши напълно пожара.

"Трябва да вали доста време и то лекичко, да не е много интензивен дъждът, за да пропива и да може да го загаси. Валя дъжд, но продължаваме да работим", добави Джартов.

Припомняме, че по-рано във вторник беше съобщено, че продължава гасенето на пожара под Черни връх в Рила. 

Огнената стихия обхванал площ от над 60 декара.

Пръв подаде сигнал за пожара пилот на малък самолет. В борбата с огъня и сега помагат доброволци с летателни апарати. Вчера Петьо Кюркчийски е открил нови огнища и е инфорфмирал огнеборците.

"Облитах района и забелязах дим горе, който не се виждаше последните три-четири дни - имахме надежда, че дъждът е помогнал, но не се оказа съвсем така. Моята задача днес е да облетя района с монтирана камера на крилото на самолет и да направя заснемане, което да спомогне да откриването на евентуални нови огнища, а и за оценка на щетите от самия пожар", посочи той.

Дупница отмени бедственото положение, въведено заради пожара в Рила

Дупница отмени бедственото положение, въведено заради пожара в Рила

Дежурни екипи от пожарната и горски работници ще се качат, за да направят последен

Пожарът бушува от края на август.