Съюзът на съдиите поиска всички членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставки. От съюза изтъкват, че в настоящия си състав ВСС все повече се компрометирал и не можел да изпълнява задълженията си като гарант за независимост на съдебната власт.

В становище на Съюза на съдиите се посочва, че ВСС не само не решава проблемите на съдебната власт, но и ги създава. Имало абсолютна неспособност на колективния орган да взима компетентни и обосновани решения. Съюзът на съдиите се убедил, че ВСС е политически подвластен.

Като пример за твърденията си от съюза изтъкват няколко решения на кадровиците, сред които и днешният повторен отказ Нели Куцкова да бъде избрана за председател на Софийския административен съд. С решението била доказана политическата обвързаност. ВСС нямал легитимни аргументи защо Куцкова не притежава необходимите качества, за да заеме поста на председател.

Магистратите подчертават, че представители на политическата квота на ВСС са повторили мнение на премиера Бойко Борисов, че „съдии, които са били политици, след това се правят на обективни”.

Съдиите посочват и още две решения на колективния орган, които според тях били само част от действията за прокарване на политически влияния и зависимости в управлението на съдебната власт. Решенията на ВСС компрометирали изключително много дейността на органа, защото саботирали основната му конституционна задача.

Затова единственият изход бил да подадат оставка, за да не разрушават повече и без това крехкия авторитет на институцията.

„Вярваме, че онези от вас, които имат чувство за лично достойнство и чест, няма да се поколебаят да се вслушат в искането ни”, заявяват в заключение от Съюза на съдиите.

Междувременно стана ясно, ВСС е образувал дисциплинарни производства срещу Рени Коджабашева, Виолета Йовчева, Елка Пенчева, Златка Чолева. И четирите са съдийки в Софийския градски съд. Дисциплинарките са образувани по предложение на Инспектората на Висшия съдебен съвет.