Двоен стандарт е бил приложен при гласуването на оставката на председателстващия ВСС Димитър Узунов, стана ясно от обръщение на Съюза на съдиите.

Питат парламента дали Димитър Узунов покрива критериите за ВСС
Обновена

Питат парламента дали Димитър Узунов покрива критериите за ВСС

ВСС гласува Узунов да остане на поста представляващ

Дни преди да бъде проведено експериментално електронно гласуване във Висшия съдебен съвет председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов призова колегите си да гласуват. При този избор ще бъде тествана изработената система за електронно дистанционно гласуване за избор на следващ състав на съвета.

Узунов спуска плътна димна завеса над важните въпроси, обвиняват го кадровици

Узунов спуска плътна димна завеса над важните въпроси, обвиняват го кадровици

Бил част от зависимото мнозинство във ВСС

Повод за настоящето обръщение е решението от 3 ноември на Пленума на Висшия съдебен съвет, с което беше отхвърлено предложението за освобождаване на господин Димитър Узунов като представляващ ВСС, обяснява Атанасов своя призив.

ризоваваме Ви да участвате в експерименталното гласуване. Само по този начин бихме могли да се уверим дали предлаганата система работи и по какъв начин осигурява отчитане на гласуването ни", се казва в обръщението.

Системата не допуска подаване на недействителен вот, гласуване в рамките на експерименталния "избор" може да се осъществи само чрез избор измежду "кандидати" - членове на сегашния и предходен състав на ВСС, които са дали съгласие да бъдат включени като такива.

Димитър Узунов остава представляващ ВСС
Обновена

Димитър Узунов остава представляващ ВСС

Една от темите за обсъждане с европрокурорите била Румяна Ченалова

Предстоящото експериментално гласуване дава възможност на участващите в него магистрати да изразят и своето отношение към успешността на мандата на всеки един от съответните "кандидати" чрез посочването му или не в електронната бюлетина, гласи призивът на Атанасов.

Той напомня поводът, по който се е стигнало до гласуване на оставката на Узунов - направени от председателстващия ВСС изказвания, които не са верни и които засягат негативно както негови колеги, членове на съвета, така и авторитета на колективния орган.

Скандал във ВСС - поискаха оставката на Димитър Узунов

Скандал във ВСС - поискаха оставката на Димитър Узунов

Превишил правата си

От Конституцията, Закона за съдебната власт и Кодекса за етично поведение на българските магистрати произтича безусловното задължение на членовете на ВСС и особено на неговия представляващ да имат безукорно поведение, което включва и въздържане от разпространяване на неверни твърдения, се казва в становището.

Задължение за ВСС е да санкционира неспазването на това задължение. С решението си от 3 ноември ВСС за пореден път прояви двоен стандарт при упражняване на своите правомощия, обяснява шефът на съдиите в България.

"Уважеми колеги, въпреки така взетото решение на ВСС, Ви призоваваме да продължите да спазвате високите нравствени изисквания към съсловието ни. Поредният отказ на ВСС да прилага неотклонно и ефективно тези изисквания подкопава доверието към съдебната власт и отново ни изправят пред трудната задача със своето собствено поведение да допринасяме за повишаване на авторитета на професията ни.

Освен чрез своето поведение на работното място и в обществото, съдиите могат реално да допринесат за това и чрез участието си в избора на представители на професионалната общност във ВСС. А такъв избор предстои само след няколко месеца", припомни Атанасов.