С отклоняването на разглеждането на сигнала на правосъдния министър във ВСС всъщност магистратите позволяват на вътрешния министър Бойко Рашков да продължи да задава въпроси и то особено по отношение на публикуването на СРС-та. Това коментира в студиото на БНТ доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет.

В даден момент прокуратурата ще трябва да отговори и на един друг въпрос - СРС-то, в което се чува гласът на президента Румен Радев към кое точно производство е доказателство и кой от двамата е обвинен - президентът Румен Радев или командира на ВВС генерал Цанко Стойков. Тук въпросът дори не е за публикуването на тези СРС-та, а за тяхното съхраняване, което поне засега е напълно извън закона.

По думите на Киселова по-разумен ход на ВСС би било да приеме за разглеждане на сигнала срещу главния прокурор по същество, тъй като така позволява не само да продължат да се задават въпроси, но и да се стигне до промяна в законодателството.

Янаки Стоилов се чуди какво да каже днес на депутатите в защита на съдебната система

Янаки Стоилов се чуди какво да каже днес на депутатите в защита на съдебната система

Въпросът за функционирането на ВСС ще продължи да се задава

Иначе Киселова не мисли, че конституираното Народно събрание ще успее да смени настоящия състав на ВСС, тъй като трите протестни партии заедно с БСП не успяват да съберат квалифицирано мнозинство от 160 депутата, както се изисква от закона.

Наталия Киселова коментира и настоящата политическа обстановка и очакванията да се сформира кабинет. По думите й не са прескочени никакви разумни срокове за това, включително и за преговори между партиите, които в момента се опитват да достигнат до някаква обща формула.

В момента наблюдаваме две сюжетни линии. Първата е стремежът между отделните парламентарни групи да заработят съвместно, а втората са преговорите за подкрепа на евентуално правителство. Нека им дадем време, призова Киселова.

Румен Радев: Ако партиите са готови, връчвам мандата

Румен Радев: Ако партиите са готови, връчвам мандата

Решението на ВСС беше в защита на статуквото, коментира държавният глава

Тя припомни, че има държави, в които преговорите преди връчването на първия проучвателен мандат са продължили с месеци. "Теоретично е възможно да се случи и при нас, но мисля, че най-късно в началото на август мандатът ще бъде връчен", прогнозира експертът по конституционно право.

Иначе конституцията не е предвидила срок, в който президентът да връчи първия проучвателен мандат на кандидат, посочен от първата по численост парламентарна група. Но щом връчи мандата започват да текат 7 дни, в които той ще може да се изпълни, като се предложи структура и персонален състав.

Според Киселова за стабилност и предвидимост, би било добре, за да мине по-лесно правителството, да се представи и програма за управление на правителството.

Партиите не са стигнали до министри, още говорили за експертни политики

Партиите не са стигнали до министри, още говорили за експертни политики

Ще се разговаря за енергетика

"Защото споразумение между парламентарните групи с една или няколко всъщност е лист хартия, който няма никаква правна стойност. Добре би било да има решение, с което да приемат програма за управление на правителството", допълни доц. Киселова.