Михаил Кожарев поиска оставката на Христо Иванов. Членът на ВСС отправи този апел към правосъдния министър по време на днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Радан Кънев брани министър Иванов, обвинявайки медии и прокуратура
Още...

Личното ми мнение е, че се присъединявам към казаното от проф. Близнашки за това министърът да си подаде оставката, ако той има доблест да си я подаде, обяви Кожарев.

С 14 гласа „за" кадровците приеха декларация за медийна изява на Иванов, в която той прави следното изявление: "Висшият съдебен съвет се е превърнал в трансмисия на търговията с дела."

Вчера министърът заяви, че ще продължава да говори така за нас. Прилича на опити на кандидат-студент по време на изпит, жалко е, когато не говорят правните аргументи, а площадните слова. Той бе напрегнат, изглеждаше като притиснат до стената човек, отчаян заради случилото се с промените в Конституцията, обяви членът на ВСС.

В ДПС се чудят сгафил ли е Христо Иванов по скандала „Шенген"
Още...

Според него Иванов няма модерна визия за реформа, а тя цели дискредитиране на персоналния състав на ВСС.

Ще дойде ли министърът тук, за да не говорим зад гърба му, запита пък главният прокурор Сотир Цацаров. Той обяви, че няма да остане след заседанието да чака Иванов, защото мястото на министъра е на заседанието, а и така ще има публичност на разговора.

Шефът на ВКС Лозан Панов пък се запита какво се цели с подобна декларация, след като така излиза, че имиджът на ВСС е обвързан с този на министъра. Според него имиджът на една институция не се гради от декларации и не е това в начинът, по който членовете на ВСС могат да покажат как работят. Той обяви, че ще гласува с „въздържал се".

Според друг член на Съвета пък оценката на Иванов за ВСС е била в „стил „Работническо дело".

Кадровците решиха единодушно и да поканят на свое заседание лично премиера Бойко Борисов. С него те също смятат да обсъдят интервюто на Иванов, като искат да говорят с министър-председателя и за теми като диалога между властите, бюджета на съдебната власт и охраната на съдебните сгради.