Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно Деница Урумова - младши съдия от Окръжния съд в Благоевград. Това стана по време на днешното заседание на съвета, съобщи БиТиВи.

Припомняме, през лятото на миналата година стана ясно, че дъщерята на  съдията от Върховния административен съд Николай Урумов е закупила терен в Приморско с отстъпено право на строеж като крайно нуждаеща се.

Според ВСС Урумова е нарушила етичния кодекс  на магистрата, уронила е престижа на съдебната власт и е компрометирала честта си като магистрат. 13 души гласуваха "за" предложеното наказание, шест бяха  против, а двама се въздържаха.

Урумова е едно имената на магистратските роднини или магистрати, замесени в скандала с придобиване на имоти по съмнителен начин по Черноморието.

Преди това Ана Пенгезова - дъщеря на председателя на Софийския апелативен съд, депозира в деловодството на община Приморско декларация за отказ от правото си на строеж. Това стана, след като общината спря административните процедури на шестимата роднини на магистрати, за които се разбра, че са се представили като крайно нуждаещи, за да се сдобият с право на строеж в курортния град.