По предложение на Асоциацията на пациентите с онкозаболявания заместник-министърът на здравеопазването Матей Матеев ще внесе предложение за промяна в сроковете за които се дават гръдни протези на пациентките с мастектомия, предаде БНР.

От 1 януари новооперираните пациентки ще получават протези всяка година, проблемът остава обаче за оперираните предишни години жени, които са над 40 000. Техните гръдни протези се сменят веднъж на 5 години.

На срещата е обсъждано съкращаване на сроковете, в които ТЕЛК се произнася за нетрудоспособност и срокът от три месеца да се намали на един, тъй като онкологичните заболявания много бързо се развиват и увреждат състоянието на пациента, както и да специализирани ТЕЛК-ове за онкоболни.

Директорът на Националната експертно-лекарска комисия Кънчо Райчев заяви, че наскоро комисията е освидетествала мъж на 101 години.

"Не се ли промени законът и не се ли определи ясната държавна задача да правим медицинска експертиза само на трудоспособната възраст, детската експертиза да премине в ръцете на педиатрите, а за възрастните хора от 65 години нагоре да има някакъв вид социална експертиза, анкети и така нататък, ние ще продължаваме да работим по старому. В момента нашето законодателство казва, че ако трябва да получиш някаква пенсия за инвалидност, социална помощ, социални преференции, трябва на всяка цена да станеш клиент на системата на медицинската експертиза на работоспособността, тоест трябва да бъдеш определен като човек с увреждания.", заяви Райчев.

По дефиниция експертизата на работоспособността би трябвало да се прави на хора от 16 до 65 години, каза доктор Райчев.

До месец специални работни групи ще започнат проверки по ТЕЛК-овете, където има най-голямо натрупване на инвалидни пенсии и различни плащания в следствие на решенията на ТЕЛК.