В сряда в 17:42 часа дежурните сили и средства от състава на Военновъздушните сили (ВВС) са били приведени в действие за изпълнение на мисия "Air Policing" по самолет-нарушител.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Самолетът е локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Бил е без полетен план и без включен код на транспондера.

Задействани са били изтребителите МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево", като водачът на дежурната двойка е излетял в 17:53 часа.

Припомняме, че преди месец друг малък самолет наруши въздушното пространство на страната, като вдигна на крак военновъздушните ни сили. Този самолет беше преминал през въздушното пространство на няколко страни, но властите увериха, че не е представлявал опасност. Самолетът бе открит изоставен на недействащото към момента летище в Буховци, на територията на област Търговище. Националната следствена служба пое разследването на случая, но до този момент няма информация за разкрития.

Заков: Не е имало нужда от отбрана от самолета калпазанин

Заков: Не е имало нужда от отбрана от самолета калпазанин

Той обясни, че има неща, които следствието трябва да изясни

Самолетът-нарушител бе прехванат, като в 18: 03 часа с него е установен визуален контакт отново на височина 600 метра.  Екипажът го идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.

Самолетът бе съпроводен до летище Бохот, където каца в 18:08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до установяване на двигателя и намесата на наземните органи.

На земята е установена самоличността на пилота на малкия самолет.