Ядем страшно некачествен и замърсен сладолед. За това алармираха от Федерацията на потребителите.

По думите на главния секретар Павел Кърлев смесите за производството на лятното удоволствие се изсипват директно в уличните машини от мръсни кофи.

Недобросъвестни търговци продават замърсен сладолед, който се охлажда с помощта на мръсен въздух, посочи Кърлев, цитиран от БТА.

Той каза, че замърсеният сладолед се продава от улични машини от търговци, които не спазват правилото на ЕС, че храни извън магазините се продават само в затворени опаковки. За съжаление, у нас спекулантите привличат клиенти, като обявяват по-ниски цени на сладоледа си, но продават замърсена стока, коментира Кърлев.

Според него недобросъвестните търговци са улеснени в значителна степен и от бездействието на инспекцията за опазване и контрол на общественото здраве, чиито инспектори не налагат необходимите глоби.

За да сте сигурни в качеството на продукта, трябва да купувате само кутии от магазини, а не от случайни търговци, съветват от федерацията.

Спрямо системата различните видове сладоледи трябва да се съхраняват в отделни камери, а не да се продават навън, коментира Кърлев.

Началникът на отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" в РИОКОЗ-София Камен Николов отказа да отговори на твърденията на Кърлев без съгласието на директора Галин Каменов, който не беше открит за коментар.