Не трябва да се допускат никакви сътресения от преминаването на Бюрото за защита от прокуратурата към министерство на правосъдието, каза пред бТВ служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

За разлика от главния прокурор аз няма да се движа с няколко големи служебни автомобила, подчерта той. Според него преместването на Бюрото по защита отново в Министерството на правосъдието няма да създаде затруднения по отношение охраната на Иван Гешев, тъй като той има право на защита по Закона за Националната служба за охрана.

Стоилов и Гешев обсъдиха преместването на Бюрото по защита

Стоилов и Гешев обсъдиха преместването на Бюрото по защита

Правосъдният министър не очаква затруднения относно охраната на главния прокурор

По думите му най-важният въпрос е да продължи защитата на застрашените в наказателното производство лица без сътресения, произтичащи от преместването.

От двете институции - прокуратура и министерство - ще бъдат излъчени представители, които ще изготвят приемо-предавателните протоколи за имуществото и документацията. "Необходимо е да се уточнят въпросите около статута на служителите", допълни Стоилов.

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

И бум на престъпността, подобно на 90-те години

Янаки Стоилов коментира и темата за бъдещето на специализираното правосъдие, която Народното събрание не успя да доведе до решение:

"Специализирано правосъдие - да, но без специализиран съд. Това се съдържа и в един от анализите за нашата дейност. Трябва да се запазят добрите страни в специализацията, като на мястото на сегашните структури се създадат специализирани отделения и отдели".

Той коментира участието си в новия служебен кабинет.

"Сега вече ми е по-лесно да се ориентирам какво трябва да се направи, но по-добре знам и какви са спънките". Той отбеляза и част от успешните действия в Министерството на правосъдието в последните месеци.

"При извършване на имотни сделки вписването става след ден или два, докато преди това е отнемало по 10-12 дни. Преодоля се значителното забавяне по създаването и свързването на различните регистри. За три месеца 7600 лица са получили своето удостоверение за българско гражданство, а за цялата минала година те са били 5500. Предотвратихме закриването на десетки районни съдилища с необмисления модел за съдебната карта. И динамиката, и резултатите са налице", категоричен бе министърът на правосъдието.