Има изтегляне на военни от границата, съобщи военният министър Стефан Янев, който дойде в Народното събрание заедно с вътрешния министър за изслушване за националната сигурност. Това е станало обаче в синхрон с МВР и след анализ на двете ведомства.

Изтеглен е един контингент от бригада специални сили, подчерта Янев. 30 души са отзовани, стана ясно от думите му. Те ще бъдат заменени от друга група военни. Налагало се стратегическият резерв да изпълнява и други задачи, отговори министър Стефан Янев на коментар на депутата от ГЕРБ Пламен Манушев, че границата има нужда от специалните ни сили.
Манушев е притеснен, че няма хора на мястото на изтеглените военни. Нямало и как да се обучат други на тяхно място, защото те все пак са от специалните ни сили.

Над 200 военни са подпомагали полицията в охрана на границата. През 2017 по думите му много нараснали ангажиментите на военните ни по отношение на международното сътрудничество.

От началото на годината на границата са хванати 294 нелегални мигранти. За сравнение със същия период на 2016 са хванати 1459 нелегални мигранти, което е със 79,8% намаление.

133 километра от оградата по границата с Турция са готови. Остават да се построят още 70, стана ясно още от отчета на министър Янев. Съоръжението все още не покрива цялата граница.

Оградата, по думите му, не дава сто процента гаранция срещу наплива на бежанци. Но пък създавала предпоставки да е ефективна в известна степен и да се изпълняват задълженията по охрана на границата.

945 сигнала за нарушения на вота са постъпили в МВР, стана ясно пък от думите на Пламен Узунов. При предишния парламентарен вот сигналите са били 877, което е 7,8% увеличение. 

14 028 сигнала за телефонни измами са подадени на тел. 112 миналата година, стана ясно от думите на МВР шефа в отговор на въпрос на гербера Пламен Нунев.

Узунов отчете намаление на престъпността и увеличена разкриваемост.