Владимира Янева не си спомняла да е водила телефонни разговори с колежката си Румяна Ченалова като тези, чиито записи изтекоха в интернет.

Припомняме, на тях се чува как Янева споделя, че главният прокурор Сотир Цацаров бил натиснат от премиера Бойко Борисов да я „опраска".

Това стана ясно по време на лаконичен брифинг на водилата заседанието към Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Костова и на колежката й Юлиана Колева.

Двете отказаха да дадат каквато и да е друга информация, тъй като другият участник в разговорите, а именно Ченалова не се е явила днес поради призоваване в ДАНС. От Етичната комисия не искали тя да научи от медиите какво е казала Янева.

Припомняме обаче, че на влизане в ДАНС Ченалова обяви, че такъв разговор наистина е бил воден, но тя не го е записвала. Това прави тезите на двете магистратки абсолютно противоположни.

Стана ясно, че от ВСС ще поискат от медията, разпространяваща записите, пълния звуков файл, тъй като до момента той изтичал парче по парче и това пречело на пълна проверка по случая.

Друга медия пък е написала, че знае кой е третият човек в записите и затова ВСС ще прати запитване за тази информация.

Стана ясно още, че Етичната комисия обмисля да иска от приложението „Viber" съобщенията между двете съдийки, тъй като те се пазели за срок от 30 месеца.

Междувременно, адвокатът на Янева обяви пред медиите, че клиентката му била питана дали има куче, но не и за това какви са контактите й с премиера.

Така коментираният запис е незаконен, Янева не била инициатор на такъв запис. Тя няма спомен за проведени такива разговори и смята, че има манипулации - и във времето, и в пространството.

Това е тезата, която юридическият защитник на бившата шефка на СГС Антон Станков разви пред медиите.

По думите му пред етичната комисия на Висшия съдебен съвет с клиентката му не са давали подробни обяснения по изтеклия запис с колежката й Румяна Ченалова, защото станало ясно, че имало вече предварителна проверка, която сигурно ще прерасне в досъдебно производство, в което Янева ще бъде поне свидетел.

От думите на Станков стана ясно, че питали съдийката дали има куче, тъй като в записите се чува такова, и тя потвърдила. От февруари тази година не се била виждала с Ченалова, преди това имали нормални колегиални отношения. Пред комисията Янева е признала, че контактувала е многократно със споменаваните в тези разговори лица, но само служебно.