При договарянето на лекарствата, включени в новия лекарствен списък в сила от 1 септември 2006 година, са спазени критериите на "Наредбата за условията и реда за договаряне на лекарствата, стойността на които се заплаща напълно или частично от НЗОК".

Това заяви в парламента министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски в отговор на въпрос от народните представители Лъчезар Иванов, Христина Христова и Николай Свинаров относно лечението на хроничния вирусен хепатит в България.

Гайдарски уточни, че Националната здравноосигурителна каса заплаща само лекарствените продукти, за които е предложена най-ниска цена за единица лекарствено вещество в рамките на съответната химико-терапевтична група или най-ниската стойност за месечен курс лечение. 

Той обясни, че лекарствените продукти Роферон А и Интрон А за лечение на хроничен хепатит В са отпаднали от списъка на НЗОК, но са осигурени лекарства от същата група на по-ниска цена.  

Здравният министър съобщи още, че за лечение на хроничен вирусен хепатит С са осигурени комбинации от стандартен интерферон /Roferon A/ и  рибавирин Copegus, както и пегилиран интерферон /Pegasys/ и  рибавирин Copegus.

Той увери народните представители, че с влизането в сила от 1 септември 2006 година на Договора за изменение и допълнение на Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България  за 2006 година, е утвърдена процедура, гарантираща заплащането на  отпадналите от списъка на НЗОК лекарствени продукти - Intron-A (Interferon alpha-2b), Peg Intron (Peginterferon alfa-2b), Rebetol (Ribavirin) и Zeffix (Lamivudine) за пациенти, които са започнали лечение с тях, до приключване на фиксирания курс по "Програмата на НЗОК за антивирусно лечение на хронични вирусни хепатити и цирози при пациенти над 18 г."

Към момента НЗОК осигурява лечение на пациенти с хепатит В - общо 150 болни, 90 от които с Интерферон на стойност 1000 лева за 1 пациент на месец и 60 с Ламивудин на стойност 150 лева за пациент. За 1 месец лечението на болните с хепатит В е на обща стойност 99 000 лева, а за 1 година  -  1 188 000 лева, подчерта Гайдарски.

НЗОК осигурява лечение на пациенти с хепатит С - 130 болни, чието лечение за един месец е на стойност 390 000 лева (по 3 000 лв. на пациент), а за 1 година е 4 680 000 лева. По програмата се лекуват и 15 деца -  по 1 000 лева за едно дете или общо 15 000 лева за 1 месец и 180 000 лева за 1 година плаща НЗОК за тези болни.

Гайдарски изтъкна, че за лечението на хроничните хепатити за 1 месец НЗОК осигурява  504 000 лева, а за 1 година  -  6 048 000 лева.

По думите на Гайдарски при новото договаряне са спазени всички схеми на лечение и единствената разлика е, че от всяка група медикаменти са избрани тези, които са с най-ниската цена. Това не води до нарушаване на лечението, а дава възможност за включване на по-голям брой пациенти в рамките на бюджета на НЗОК, категоричен е той.