За международен натиск за освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, убил българския студент Андрей Монов разказа пред Нова телевизия бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Полфрийман може да се прибере у дома, след като от дирекция "Миграция" на МВР отмени забраната за напускане на страната. Това стана възможно след като и Върховният касационен съд реши, че няма да разглежда отново условното му предсрочно освобождаване.

Полфрийман беше освободен 8 години преди изтичане на присъдата, защото според съдиите се бил поправил. Искането за преразглеждане на решението направи тогавашният главен прокурор. Джок Полфрийман излежаваше присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. Тогава австралиецът влезе в конфликт с група от над 10 души.

"Делото срещу Джок Полфрийман има предистория, защото през 2012 г. за първи път бе постановен отказ за трансфер. Моят предшественик - проф. Борис Велчев, отказа трансфер към Австралия, по искане на Департамента на главния прокурор на Австралийския съюз", заяви Сотир Цацаров.

Цацаров разказа, че бил предупреден от предшественика си на поста Борис Велчев за международния натиск по това дело.

През 2012 г. в затвора Джок Полфрийман създава Българското затворническо движение за рехабилитация. "Малка подробност, малка - но много важна, че това Сдружение е създадено с правната и финансовата помощ, под финансова разбирам заплащането на съответните държавни такси, на Българския Хелзинкски комитет", обясни Цацаров.

Христо Монов "за" възобновяване на делото срещу Полфрийман: Дано присъдата е доживотна

Христо Монов "за" възобновяване на делото срещу Полфрийман: Дано присъдата е доживотна

Той вижда пъклен план държавата да бъде злепоставена още повече

През месец юли 2013 г. Цацаров отказва за втори път трансфер на Джок Полфрийман. "Както Ви казах - първият отказ беше на проф. Велчев. Според Велчев посещенията на австралийските дипломатически представители тук са били буквално ежеседмични.

"В началото - през 2013 г., тези ежеседмични срещи, на всякакво ниво, с доста настоятелни искания, когато ги комбинирате с книги,с ежедневни писма, дори с обаждания по телефона от австралийски граждани, и прочие, то си беше цялостна кампания", поясни Цацаров.

"Искането, не казвам натиска, възпитаното дипломатическо искане той да бъде изпратен да изтърпи наказанието си, или по-скоро да изтърпи, да доизтърпи това наказание, бе изключително силно", заяви Цацаров.

Той припомни и издадената в Австралия книга "Кошмарът на всеки родител". "Авторът, мисля, беше Белинда Хоукинс. Тази книга представи българското правосъдие, оставете българските главни прокурори, мен и Велчев, като общо - взето символ на тоталното беззаконие, което бе упражнено по отношение на Джок Полфрийман", казва бившият обвинител номер едно.

След повторния отказ за освобождаване на Полфрийман от затвора идва и позиция на Българския хелзинкски комитет, подписана от Красимир Кънев, в която отказът на Цацаров е наречен "видим произвол".

По думите на Цацаров по онова време австралийският военен, осъден за убийството на българския студент е мотивирано от факта, че тогава той не е изтърпял дори една четвърт от своята присъда.

"Нямаше каквито и да е данни за неговото поправяне, не беше изплатен нито лев от обезщетението, присъдено на пострадалите и освен това нямаше никаква гаранция, че след пристигането в Австралийския съюз, той нямаше да бъде помилван, с което тази сага да приключи по възможно най-позорния начин за българското правосъдие и най-болезнения начин за пострадалите", каза Цацаров.

Христо Монов настоява да се изреже тумора на БХК в съдебната система

Христо Монов настоява да се изреже тумора на БХК в съдебната система

Иска оставките на съдиите, освободили предсрочно Полфрийман

През 2015 г. Джок Полфрийман беше номиниран за "Човек на годината" в ежегодната инициатива на Българския хелзинкски комитет. "Едновременно с това, като номинация, съществуваше и оглавяваното от него затворническо сдружение за рехабилитация. Мисля, че общественият и медиен скандал, който се вдигна тогава, принуди Българският хелзинкски комитет да оттегли номинацията на Джок Полфрийман", припомни Цацаров.

По думите му Полфрийман тук щеше да бъде проект - това затворническо сдружение. "Не отричам правото на сдружаване, нито защитата правата на лишените от свобода. Но това затворническо сдружение, щеше да бъде дин елемент от проект с активното участие на Българския хелзинкски комитет. Поредният реализиран проект, на който такъв като него щеше да стане емблема. Просто не прецениха цинизма, дори на предложението да го номинират за "Човек на годината", обясни предишният главен прокурор.

Хронологично той припомни, че през 2016 г. съдия Калин Калпакчиев за втори път е провъзгласен за "Човек на годината" от Българския хелзинкски комитет. Пак през 2016 г., Българският хелзинкски комитет издаде своя годишен доклад . Един от авторите на доклада е съдията Весислава Иванова, припомни бившият главен прокурор. На 19 септември 2019 г., състав на Апелативен съд - София, председателстван от Калин Калпакчиев, с членове съдиите Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постановява отмяна на акта на Софийски градски съд и освободи условно предсрочно Джок Полфрийман, припомни Цацаров.

"В производството пред Апелативния съд бе представена и характеристика на осъдения Джок Полфрийман, подписана от Красимир Кънев - шеф на Българския Хелзинкски комитет. Мисля, че фактите говорят сами по себе си", посочи Сотир Цацаров.

На 24 септември той поиска възобновяване. "На 8 октомври 2019 г., въпреки политическата кампания, която се разрази по този повод, отказах прокуратурата да поиска прекратяването на искането на Българския хелзинкски комитет пред съда. След това последва едно писмо на председателя на Върховния касационен съд. Той нарече ставащото с Джок Полфрийман, и, разбира се, моето искане за възобновяване "произвол и беззаконие". В това писмо, мисля, каза, че България е прекрачила отдавна границите на беззаконието. Иначе моето искане по възобновяване на казуса нарече "един елементарен от правна гледна точка казус", коментира Цацаров.

ВКС отказа на Цацаров да възобнови делото за пресрочното освобождаване на Полфрийман

ВКС отказа на Цацаров да възобнови делото за пресрочното освобождаване на Полфрийман

Прекратява производството по делото, а определението не подлежи на обжалване

На 28 май 2020 г. Върховният касационен съд се произнася и оставя искането на Цацаров без разглеждане.

Цацаров обясни, че няма сили да погледне в очите родителите на Андрей Монов. "Аз ще избера техните права, а не цялата тази кампания, която се разви", каза Цацаров.