Нямам нищо против делото за убийство срещу Джок Полфрийман да се възобнови, надявам се, че тогава присъдата ще бъде доживотна. Това заяви пред Нова телевизия Христо Монов, баща на убития преди 13 години Андрей Монов. Думите му са по повод искането от страна на защитата на Полфрийман за възобновяване на делото поради несъгласие с обвинението, че убийството е извършено умишлено и по хулигански подбуди.

Този човек показа, че е непоправим, на свобода пак ще извърши убийство, убеден е Монов.

Той обясни, че е очаквал подобно искане от Полфрийман, тъй като това е случай на човек с много тежка социопатия. Това е човек, който за миг не признава вината си, живее с мисълта, че е извършил нещо добро, убивайки човек, посочи почерненият баща.

Той обаче изрази недоумение от входирана молба от адвоката Калин Ангелов, защото именно той на заседанието за предсрочното освобождаване на клиента си е цитирал твърденията му, че: "приема отговорността за собственото си криминално поведение и осъзнава фактите, допринесли за извършено престъпление". Според Монов тъкмо това е пример за социопатия, тъй като Полфрийман признава вината си само когато му изнася.

Христо Монов настоява да се изреже тумора на БХК в съдебната система

Христо Монов настоява да се изреже тумора на БХК в съдебната система

Иска оставките на съдиите, освободили предсрочно Полфрийман

Монов заяви, че в искането за възобновяване на делото вижда пъклен план държавата да бъде злепоставена още повече, тъй като в този случай Полфрийман щял да започне безкрайни дела с БХК срещу факта, че е бил осъден.

Относно версията, че австралиецът е бил в ситуация да помага на момче, преследвано от компанията на убития Андрей, Монов отсече: "Да не дава господ такива помощници да има една държава, които се разхождат с нож и отвертка в джоба си, без документи. Не искам да имаме такива помощници".

Полфрийман иска възобновяване на делото - убийството не било умишлено

Полфрийман иска възобновяване на делото - убийството не било умишлено

Австралиецът твърди, че става въпрос за неизбежна самоотбрана

Той посочи, че една държава се крепи на три неща - чувството в гражданите за сигурност, благоденствие и справедливост. С този позорен акт съдиите Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева показаха, че нямат място в съдебната система на на България, защото подкопават един от стълбовете на държавността, заяви Монов и допълни, че те не вземат решение по съвест и по закон, а спрямо своите зависимости.

Той обясни, че в България Полфрийман е герой в своите представи. Затова останал тук, а не се върнал в родната си Австралия, където по думи на Монов отново щял да бъде това, което е бил и преди това - "един лузър, без образование, който никой няма да познава".

ВКС отказа на Цацаров да възобнови делото за пресрочното освобождаване на Полфрийман

ВКС отказа на Цацаров да възобнови делото за пресрочното освобождаване на Полфрийман

Прекратява производството по делото, а определението не подлежи на обжалване

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането беше следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

В края на май тричленен състав на ВКС остави без разглеждане искането на главния прокурор.