Защитата на Джок Полфрийман Калин Ангелов е входирала молба до главния прокурор Иван Гешев с искане за възобновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов, съобщава БНТ.

В молбата, входирана на 1 юни, се иска анализ на запис от камера, който според адвокат Калин Ангелов е бил анализиран погрешно по време на съдебната фаза.

Джок Полфрийман не е съгласен с обвинението, че е убил Андрей Монов умишлено и по хулигански подбуди. Той поддържа тезата, че става въпрос за неизбежна самоотбрана.

Освен това се изказват съмнения, че свидетелите - приятели на убития студент, са затаили истина пред съда, а експертизата на записите е манипулирана.

Адвокат Ангелов твърди, че Полфрийман все още е в България и не е отпътувал за Австралия. Има заповед за експулсирането му от страната, за която обаче текат процедури. Ако молбата му за възобновяване на делото от първата инстанция бъде уважена, се очаква, че той ще остане в България, за да участва лично в процеса.

ВКС отказа на Цацаров да възобнови делото за пресрочното освобождаване на Полфрийман

ВКС отказа на Цацаров да възобнови делото за пресрочното освобождаване на Полфрийман

Прекратява производството по делото, а определението не подлежи на обжалване

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането беше следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

В края на май тричленен състав на ВКС остави без разглеждане искането на главния прокурор.

Христо Монов настоява да се изреже тумора на БХК в съдебната система

Христо Монов настоява да се изреже тумора на БХК в съдебната система

Иска оставките на съдиите, освободили предсрочно Полфрийман