Тричленен състав на ВКС остави без разглеждане искането на главния прокурор да се възобнови делото, с което Джок Полфрийман бе условно предсрочно освободен

Тричленният състав на ВКС прекратява производството по делото, а определението не подлежи на обжалване.

В мотивите си съдиите посочват, че искането за възобновяване на делото, с което ВКС е сезиран, налага да се извърши преценка за допустимост.

На първо място е въпросът подлежи ли влезлият в сила съдебен акт на контрол по реда на възобновяване, а според тричленния състав на ВКС такъв "извънреден способ" за контрол не може да се прилага спрямо определение за условно предсрочно освобождаване - мл. 440 от НПК.

По отношение на параметрите на преценката за допустимост на искането за възобновяване на делото тричленният състав на ВКС посочва, че задължително следва да се премине през обсъждане на въпроса какъв е видът на акта, който съдът на въззивна инстанция е длъжен да постанови.

След подробен анализ в мотивите на определението на действащото законодателство върховните съдии стигат до заключението: "...няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството - прекратено."

Припомняме, касационното разглеждане за възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров, въпреки че на 1 октомври стана ясно, че има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман.

Още преди това говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната.

Джок Полфрийман бе изведен от Софийския затвор на 20 септември, след като имаше и противоречива практика по отношение на неговото задържане след решението, свързана с валидни или невалидни забрани да напуска страната. Известно време Полфрийман бе задържан и в общежитието в Бусманци - според органите на реда с оглед на неговата сигурност.

Новината за решението да излезе предсрочно от затвора предизвика редица реакции от страна на политически сили най-вече. "Атака" организираха и протест пред Съдебната палата срещу решението.

Джок Полфрийман излежаваше присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. Тогава австралиецът влезе в конфликт с група от над 10 души. Защитната теза е, че групата на Монов е повалила на земята човек от ромски произход, затова той е реагирал и се е намесил.