Българската генерична фармацевтична асоциация изрази на своя пресконференция несъгласие с основните предложения за промени в нормативната уредба на лекарствата. Според Управителния съвет на асоциацията новите законови текстове биха довели до блокиране на достъпа на пациентите до нови генерични и биоподобни лекарства.

Основният проблем е, че предложените законови мерки няма да доведат до очаквания резултат за подобряване ефективността на публичните разходи за лекарства.

Обвързването на цените ще се отрази във вероятен отказ от регистрация на нови генерични продукти, тъй като ценовото рефериране в други европейски държави с цените в България ще наложи на производителите да търсят по-добър пазар за първа генерична регистрация, смята изпълнителният директор на БГ Фарма Росен Казаков.

Според него страната ни постепенно губи своята сила в адекватното здравно обслужване и вече не само, че не можем да си мечтаем за превръщането на България в дестинация за здравен туризъм, но дори не можем да предложим адекватни здравни услуги на собствените си граждани.

БГ Фарма подчерта нуждата от пряк и улеснен достъп на пациенти до генерични и биоподобни медикаменти и припомни, че от последните се нуждаят близо 2 000 души в страната и общо над 200 000 в Европа за лечение на тежки и дори неизлечими заболявания. Спестяването на средства от здравните бюджети  е основната причина, поради която биоподобните медикаменти биват насърчавани в ЕС.

От асоциацията изразиха сериозно безпокойство и спрямо законопроекта на народния представител Ваньо Шарков, като обявиха, че текстът е в явно противоречие с принципите на пазарната икономика и ограничав. правото на свободна стопанска инициатива. Най-полезно за една здравна система е държавата да стимулира силната конкуренция, поясни Росен Казаков.