Забрана за носене на бурки, никаби и аксесоари, които покриват лицето искат общински съветници от София. Те са внесли на 5 май предложение за промяна на наредба №1 за обществения ред и сигурност. Това съобщиха на пресконференция в БТА евродепутатът Ангел Джамбазки и общинските съветници Карлос Контрера, адвокат Станчо Станков и Димитър Антов.

Докладът за предложение за промяна в наредбата е подписан от съветниците Контрера, Пехливанов, Станков, Виолета Тодорова, Антов и други, уточниха вносителите. Те очакват, че през юни или юли този въпрос ще бъде разгледан на заседание на общинския съвет в София.

Причина за исканата промяна е нарастващо безпокойство от навлизане на нетрадиционни символи на религиозен радикализъм, които провокират и заплашват националната сигурност и сигурността на българските граждани, заяви Джамбазки, който преди да стане евродепутат, бе общински съветник в София. Бурките нямат нищо общо с традиционното мюсюлманство в България, а са финансирани от Саудитска Арабия и Р Турция, увери той.

Без да назовава за коя партия става дума, той даде да се разбере, че една от политическите сили у нас е близка до турския президент Ердоган и нейни членове са забелязвани на различни места, където има напрежение за привнасяне на чужди за традиционно изповядваното мюсюлманство у нас.

"Виждаме ги в Люлин, в Пазарджик, в залата срещу обвинените и заподозрени за радикален ислямизъм и терористична организация "Ислямска държава", мотивира Джамбазки предложението за забрана на носене на такива религиозни символи.

Основанията за предложение за промени в наредбата и за законопроекта, внесен в парламента, са взети от западноевропейска практика. "С което отговаряме дали е демократично. Подобни забрани действат в Холандия, в Швейцария - на регионално или кантонално ниво. Такива текстове действат и в Белгия и във Франция, те са преведени от нас, осмислени, съобразени с българското законодателство", уточни Джамбазки.

Демонстрацията на религиозни символи е недопустима в училище, категорична Кунева

Демонстрацията на религиозни символи е недопустима в училище, категорична Кунева

Възстановиха Експертния съвета по религии към МОН

Той припомни, че подобни забрани са одобрени от общинските съвети в Пазарджик и в Стара Загора. Подобни предложения има и в съветите в Пловдив, Шумен, Бургас, Враца и в други български градове.

На журналистически въпрос: "Как ще се процедира с чужди граждани, които пристигат на летището?", Джамбазки отговори: "Чуждите граждани да се съобразяват с местното законодателство".

Той даде пример, че в Саудитска Арабия не особено любезно ще ви помолят да се съобразите с техните разбирания и обичаи. От наредбите могат да бъдат изключени само лицата с дипломатически суверенитет, всички останали трябва да се съобразяват, уточни той.

Санкциите по законопроекта съответстват на досега действащите текстове на наредба. Глобите за физически лица са между 100 до 500 лева при първо провинение, за повторно - 1000 лева. "Размерът на наказанията отговаря на тежестта на нарушенията. Идеята е в неизбежността, не толкова в наказанието. Искаме въвеждане на наказателна отговорност за лица, които принуждават други лица да носят такива дрехи", заяви Контрера.

Ангел Джамбазки осветли един друг проблем - че най-често жените са принуждавани от своите роднини - съпрузи, братя, бащи да носят бурки, което е нарушение на човешките права. Наказанието към тях е предвидено в рамките на законопроекта, уточни той.

Променената наредба ще засегне и футболните запалянковци. Не търсим религиозен разговор, каза Джамбазки.

"Ако има протест с маскирани лица, те трябва да бъдат санкционирани. Това означава, че хората целят да не бъдат идентифицирани и очевидно целят (да направят - б.р.) бели. Ако през януари, когато бели мечки се бият за родопско одеало, сте с шал, едва ли някой ще ви се скара, че сте с ушанка, но ако през юли да сте със скафандър - очевидно планирате нещо, иронично описа той ситуацията с покритите лица.

Карлос Контрера обясни, че в София акцентът ще бъде забрана на носене на дрехи или други средства, които закриват лицето и пречат то да бъде разпознато.

Подобно решение за забрана на носене на бурки не противоречи на правовия ред, нито на конвенцията за защита на правата и свободите и на конвенцията, които изграждат европейските държави. България като страна, която е в контактната зона, особено София - град, в който динамично се заселват тълпи от хора, които са чужди на нашето традиционно изповядано мюсюлманство, е необходима превантивна реакция, за да не се случи това, което се случи в Пазарджик.

Общинските съветници припомниха и други проблеми - публичните пространства в София се ползват за религиозна и за всякаква цел. Те настояват да има забрана на публични пространства да се ползват за религиозна агитация. "Хора от различни деноминации обсаждат подлезите, раздават без регламент религиозна литература. Това трябва да бъде прекратено. Когато се провеждат подобни мероприятия, да не се пречи на останалите граждани.

Обществени пространства се окупират и някакви религиозни общества и представители навлизат в правната сфера без другите да го желаят. Настояваме да се забрани каквато и да е религиозна дейност в училища и в детски градини, с изключение на тази, провеждана по правен ред, обясни Карлос Контрера.

Той бе категоричен, че е време да се разпише какво може и какво не може да се прави в публичното пространство на София.

Адвокат и общински съветник Станчо Станков обясни, че забраната е за покриване на цялото, както и на част от лицето, защото това пречи да се проверят личните документи. "Забраната ще обезпечи разкриването на множество престъпници. Би спомогнало и в оперативно-издирвателните мероприятия на СДВР.  Покриването създава впечатление на несигурност у гражданите. Да внесем по-голяма сигурност, ред", мотивира предложението Станков.

Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов обясни съвсем ясно, че българите сме старо общество. То е създало културни норми, създадени от християни и от мюсюлмани -всеки пази територията на другия, никой не демонстрира колко е вярващ. В общественото пространство всеки пази територията на другите, повтори Антов. Тези Евангелисти и мюсюлмани, които демонстрират своята религиозност - това го приемаме като агресия, каза съветникът. "Пазим нашия културен модел, длъжни сме да го запазим", допълни Антов.

Като мотив за необходимостта да бъде променена наредбата и в София Джамбазки прикани медиите да посетят района около централата на ВМРО в петък. "Имаме наблюдения - доста демонстративно носене на подобни облекла и аксесоари в петък. В Люлин действа незаконен молитвен храм. Уведомявали сме вътрешни министри - двама на брой, тогава ни помолиха да не прокламираме, сега съжалявам, че ги послушах. Единственото задвижване стана след като ваши колеги го заснеха (молитвения дом, маскиран като склад за обувки - б.р.). Мястото е законно за склад за обувки", каза той.

На реплика, че в столична община има документ, че мястото е законно - Контрера контрира, че сградата и помещението не са регистрирани като религиозна сграда и институт. "Това, че някой е изпратил съгласувателно писмо по една наредба, която е доста стара, не означава, че това помещение може да се ползва за подобна дейност", обясни той.

"Тази дейност трябва да бъде прекратена от главния архитект, да се спре тока и водата и да спре този цирк, който се разиграва в този склад - там има регистрирано настоятелство, това не го прави храм", обясни общинският съветник.

Джамбазки отново, без да назовава, спомена, каза че там (в незаконния молитвен център в Люлин - б.р.) се изявява един народен представител, който преди е бил секретар на главното мюфтийство. "Вече се наричат Главно Мюфтийство в Република България, не признават, че им се водят и центровете в Пазарджик, но ги подкрепят", каза Джамбазки.