Въвежда се забранителен списък за приватизация на болниците, които съставляват „гръбнака" на здравната система.

Това стана ясно след приетия от Министерски съвет законопроект за изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, съобщи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

В списъка влизат всички университетски и областни болници и националните центрове, уточни Гайдарски.

Предвижданите в законопроекта промени ще доведат до възможност за приватизация на общински лечебни заведения, а компетентността за реализирането й принадлежи на съответните общински съвети по целесъобразност.

Ако общинските съвети, местната власт, населението в даден район не желаят болницата им да се приватизира, те могат да продължат да я издържат, каза министърът.

Той напомни и че приходите на болниците идват главно от Националната здравноосигурителна каса, която заплаща за извършена дейност.

НЗОК работи с всички болници, независимо от формата им на собственост - държавни, общински и частни, така че една приватизирана болница ще може да продължи да се финансира за дейност от касата, подчерта още министърът.

Освен това в проектозакона изрично е предвидено изискване към купувачите за запазване на предмета на дейност на лечебното заведение за срок от 15 години.

Малките болници в отдалечените, труднодостъпни райони, които отговарят на определени съвместно с Националното сдружение на общините в България критерии, се финансират допълнително от МЗ, посочи Гайдарски.
Всяка година това са между 50-60 болници.

По този начин държавата подпомага тяхната дейност и гарантира на населението в тези райони достъп до необходимата медицинска помощ.

Няма никаква опасност за гражданите на България от затруднения в достъпа до болница или поскъпване на медицинските услуги при евентуална бъдеща приватизация на някои от болниците, категоричен бе Гайдарски.