Задържаха 16-годишен младеж заради стрелбата по три автобуса в Пловдив, съобщават от прокуратурата.

Арестуваното момче учи в елитно училище в Пловдив, а родителите му не са знаели, че има въздушен пистолет. То е без други криминални прояви.

Районният прокурор Чавдар Грошев съобщи, че младежът е дал объркващи обяснения за оръжието, но се предполага, че го е купил с фалшива лична карта. По време на стрелбата тийнейджърът е бил с още трима свои връстници, но е стрелял само той. 

Разследването по случая продължава, предстои наблюдаващият прокурор да изясни какви обвинения ще бъдат повдигнати на младежа, който е задържан за срок от 24 часа.

Предстои да се установи стойността на нанесените щети и да се разпитат свидетели. 

Трети ден издирват стрелеца по автобуси в Пловдив

Трети ден издирват стрелеца по автобуси в Пловдив

Записите от охранителните камери са свалени, разпитват се и свидетели

Припомняме, стрелбата стана малко след 18.00 часа на 18 декември. Трите возила навлезли в тунела на града, движейки се през минута един от друг.

Очевидци разказват, че стрелецът се е намирал на едно от тепетата. Той е бил заедно с двама приятели и е стрелял с въздушна пушка по автобусите по линиите 9, 99 и 20и.

За щастие инцидентът се е разминал без сериозно пострадали, тъй като пътниците са слезли на спирка малко преди случилото се.

Представителите на държавното обвинение изразиха безпокойството си от зачестилите противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и заявиха, че ще бъдат положени максимални усилия тези случаи да не се превърнат в тенденция.

Предвид наближаващите новогодишни празници и традиционната масова употреба на различни видове фойерверки прокурорите призоваха родителите да бъдат внимателни и отговорни при възпитанието на децата си, за да не се допускат нелепи инциденти.