Служители на ДАНС и МВР са обвинени за изнудване, съобщават от прокуратурата. Вчера спецпрокуратурата е повдигнала обвинения на трима участници в група за изнудване. Те били задържани ден по-рано при спецоперация на Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР и ДАНС. Операцията е проведена под надзора на спецпрокуратурата.

Обвинения за участие в организирана престъпна група и изнудване са повдигнати на дансаджията Георги Георгиев, на служителя в сектор „Обезпечаване на местата за лишаване от свобода към Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР Цено Филипов и Борис Рангелов. Последният е обвинен и за отвличане. Той е задържан на Летище „София“ минути преди да напусне страната.

Групата е действала от януари миналата година, сочат събраните до момента доказателства. В периода от 7 декември 2015 г. до 24 декември 2015 г. участниците са принудили чрез заплахи иракски гражданин да им даде 30 000 евро.

Борис Рангелов отвлякъл иракчанина на улицата и му обяснил, че ако не предаде исканата сума до 10 дни, ще бъде вкаран в затвора, в дом за временно настаняване на чужденци или ще бъде върнат в Ирак.

От прокуратурата поясняват, че по случая са използвани специални разузнавателни средства.

Тримата са задържани за 72 часа, като в спецсъда ще бъде внесено искане за постоянен арест.