Служители от ОДМВР-Силистра са разбили петчленна престъпна група, занимаваща се с лихварство и изнудване, съобщиха от МВР.

Разследването по случая е започнало в началото на годината, когато в районното управление в Дулово, са получени няколко жалби от граждани за насилствено събиране на дългове. ставало срещу лихва, неколкократно надвишаваща тази на банките.

„Клиентите"  са били основно безработни и социално слаби граждани или такива, нуждаещи се от финансиране за пътуване зад граница. При просрочване на вноските по кредитите, длъжниците били подлагани на изнудване и заплахи.

До момента полицията е събрала данни за повече от 200 случая на предоставени кредити, като сумите варират от 500 до 30 хиляди лева. Проверява се съпричастността на групата към няколко случая на побои, палежи, унищожаване и повреждане на имущество. „Кредиторите" прибирали и дебитните карти на някои от „клиентите" си, по които са превеждани социалните им помощи.

В групата участвали четирима мъже, на възраст между 22 и 34 години. Схемата била добре разработена - без да притежава съответното разрешение за извършване на банкова дейност, „лидерът" на бандата предоставял заеми на граждани от Дулово и от съседните села.

Вчера криминалистите извършили претърсване в домовете на петимата мъже в гр.Дулово. Намерени са множество уличаващи ги доказателства - десетки записи на заповеди, различни разписки и над 160 банкови карти.

Заподозреният като лидер на престъпната група мъж е собственик на нефункционираща фирма. В процес на проверка е произходът на парите, с които е разполагал.

Останалите четирима мъже са безработни, някои от тях са известни на полицията с хулиганства и нарушения на реда. Работата по случая продължава