Митническите служби на Митнически пункт Лесово задържаха контрабандна валута на стойност над 25 хиляди лева и над 1,5 кг. накити от благородни метали, съобщиха от Агенция "Митници".

При съвместна проверка на служителите на Митнически пункт Лесово и минтническите мобилни групи бяха открити недекларирани 13 700 щатски долара с левова стойност 25 386 лв. и над 1,5 кг. бижутерски изделия от злато и сребро. Нелегално пренасяните валута и накити били намерени в два леки автомобила и автобус, превозващ пътници.

Недекларираната валута е намерена в лека автомобил с румънска регистрация. Шофьорът на автомобила е бил турски гражданин, но валутата е открита в сирийски гражданин, който се возил в автомобила. Колата е спряна за проверка на влизане в България като пътниците заявили, че не превозват стока за деклариране. Открити са 13 700 щатски долара, които се равняват на над 25 хиляди лева.

При друга проверка на служителите на Митнически пункт Лесово на автобус, влизащ в страната от Турция, митничарите откриват 399 недекларирани сребърни накити. Накитите били в ръчна чанта на пътуваща в рейса българска гражданка. Откритите гривни, обеци, висулки и други са с общо тегло от 970 грама.

Митничарите осуетяват и друго контрабандно пренасяне на изделия от благородни метали. При проверка на лек автомобил с румънска регистрация са открити 180 недекларирани накити от бяло и жълто злато с общо тегло от 543 грама. Автомобилът пътувал от Турция за Румъния като двамата румънски граждани заявили, че не превозват нищо за деклариране. При проверката митничарите откриват по джобовете и вратовете на мъжът и жената 180 артикула от бяло и жълто злато.

Всичките контрабандно пренасяни изделия от благородни метали и недекларираната валута са иззети с протоколи и подлежат на отнемане в полза на държавата. Срещу четиримата нарушители са съставени актова по Валутния закон.