Контрабандна валута с левова равностойност 58 675 лeва откриха митническите и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево.

На 5 ноември на МП Капитан Андреево на трасе "Изходящи леки автомобили и автобуси" пристига лек автомобил "Ауди" с румънска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. В колата пътували семейство - съпрузи и непълнолетното им дете, които заявили пред българските митнически служители, че не пренасят нищо за деклариране.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При личен преглед на мъжа, в един от джобовете на панталона му, са открити недекларирани 30 000 евро - 37 банкноти в купюри по 500 евро, 50 банкноти по 200 евро и 15 по 100 евро.

На нарушителя, турски гражданин, е съставен акт за нарушение на Валутния закон и Закона за митниците. Недекларираната валута е иззета и подлежи на отнемане в полза на държавата. По случая ще бъде образувано административнонаказателно производство.

Само преди месец митническите служители на МП Капитан Андреево откриха 26 000 евро в дамската чанта и бельото на сръбска гражданка.

От Митница Бургас напомнят на всички пътуващи през външните ни граници с Европейския съюз, че съгласно разпоредбите на Валутния закон и действащия Регламент (ЕО) 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 26 октомври 2005 година относно контрола на пари в брой, които се внасят и изнасят от Общността, всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на ЕС и пренася парични средства в размер на 10 000 евро или повече, следва задължително да декларира тази сума пред митническите власти.