Две от нахапаните от ротвайлери деца остават на лечение в "Пирогов", предаде bTV.

Припомняме, инцидентът стана вчера следобед в село Железница. По време на разходка в покрайнините на софийското село Железница бяха нападнати три деца на 7, 9 и 12 години, както и дядо им.

Днес най-леко пострадалото момче беше изписано, а на най-тежко пострадалото дете беше извършена операция. По информация на говорителя на "Пирогов" Мария Порязова децата остават под наблюдение и няма опасност за живота им. Те са с множество ухапвания, основно по краката и ръцете.

Дядото на нахапаните деца разказа, че нападението станало изненадващо и на помощ се притекла случайно минаваща жена, която напръскала кучетата със спрей. До "Пирогов" ги закарал техен роднина.

Два ротвайлера нахапаха три деца

Два ротвайлера нахапаха три деца

Пострадалите са откарани в болница

За 24 часа са задържани собствениците на ротвайлерите - майка и син. Животните пък са откарани в приют. По думи на Веселин Андреев от "Екоравновесие" кучетата не са проявили агресия нито при залавянето, нито при настаняването им. По тази причина той смята, че са били изоставени и вследствие на това са проявили агресия.

От своя страна кметът на Железница Дойчин Сремкин обясни, че проблемът с изоставените кучета в селото е ежедневен. Той посочи, че в социалните мрежи е била пусната обява, че двете животни се издирват, но все още не е ясно дали са били изоставени, или сами са избягали.

"Инцидентът е случайност. Може би са щели да нападнат някой друг. Доколкото знам едно от децата е имало страх от кучетата и може би това е предизвикало агресията им", коментира Сремкин.

Главният инспектор в Столичния инспекторат д-р Тихомир Пърлев посочи, че често има такива случаи са чести, на са съставени едва десет акта.

Ако вината на собствениците бъде доказана, те могат да получат до 3 години затвор и 5 000 лева глоба.