При специализираната операция на ДАНС и МВР е задържан заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от Фокус.

Данните са докладвани на Софийска градска прокуратура и е образувано досъдебно производство за престъпления, рекет и принуда, заяви той.

От думите на Цветанов стана ясно, че Бисер Михайлов е отпуснал кредит на български гражданин от 30 000 лв. и е получавал лихва от 3700 лв. на месец. Прокурорът е отправял заплахи спрямо свидетели и семействата им и ги е принудил да поемат задължения за 10 000 евро, каза още вътрешният министър.

Цветанов уточни, че в момента се извършват претърсвания на три адреса - на един домашен адрес и два служебни.

Нямам пълна информация за случая, заяви междувременно председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев в кулоарите на Народното събрание. Цонев е в парламента за изслушване на доклада на ВАС.

Разбрах, че е задържан за лихварство и изнудване, случаят е много неприятен, допълни той.

От думите му стана ясно, че Етичната комисия към ВСС ще се самосезира и ще излезе с решение за образуване на проверка, за да се съберат данни налице ли са основания за образуване на дисциплинарно производство срещу провинилия се прокурор.

 

ВСС досега е имал и ще продължава да има твърда и последователна линия на пълна непримиримост към подобни случаи, категоричен бе Цони Цонев.

Досега за подобни провинения ВСС е постановявал дисциплинарно уволнение, допълни той.

Междувременно домът на брата на задържания пернишки заместник-окръжен прокурор също бе претърсен в рамките на операцията на ГДБОП, ДАНС и Софийската градска прокуратура.

В жилището му са открити над 40 000 евро и множество записи на заповеди за различни суми. Предстои да се уточни начинът на възникване на задълженията по тях.
Наблюдаващият прокурор ще назначи финансови ревизии на двамата като физически лица.