29-годишна жена от Плевен, която е участвала в тежката катастрофа на АМ "Тракия" край Вакарел, е задържана за срок от 72 часа.

6 загинали и 22 ранени при катастрофа на автобус край Вакарел
Обновена

6 загинали и 22 ранени при катастрофа на автобус край Вакарел

Телефонни номера за информация на МВР - 02 / 982 51 54 и 0889 944 260

Това обяви по време на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Мирослав Ангелов за тежката катастрофа край Вакарел, при който загинаха шестима души.

Плевенчанката е дала отрицателна проба за алкохол и наркотици. Автомобилът, управляван от нея, е бил в изправност.

На водачката на автомобила е повдигнато обвинение за причиняване на пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт на две или повече лица и причиняване на тежка телесна повреда. Спътникът на водачката на автомобила е разпитан и е освободен.
Ангелов бе категоричен, че от данните събрани от огледния протокол става ясно, че действията, станали причина за пътнотранспортното произшествие, са на водача на лекия автомобил.

В понеделник ще бъде внесено искане за мярката.

Наблюдаващият прокурор Мирослав Ангелов обясни, че е напревен оглед на пътнотранспортното произшествие, иззети се множество веществени доказателства, разпитани са 26 свидетели. И в момента разследващите обикалят болниците, в които има настанени пострадали при тежката катастрофа.

Той уточни, че пробите и на шофьора на автобуса за алкохол са отрицателни.

Наблюдаващият прокурор увери, че са взети мерки за багажа на лицата, пътували в автобуса, той да бъде запазен.

Иззета е и огромен обем документация от фирмата за автобуса и за шофьора. Разпитан е и ключов свидетел пред съдия. Изготвени са съдебно медицински експертизи следствие на извършени шест аутопсии.

Стана ясно още, че водачката на лекия автомобил има тежко провинение, свързано с употреба на алкохол. Водачът на автобуса има леки провинения, свързани със нарушаване на Закона за движение по пътищата.

Наблюдаващият прокурор призова гражданите, преки очевидци на инцидента да свидетелстват и предостави мобилния си телефон 0886 88 25 31.

21 ранени при катастрофата на "Тракия" в столичните болници
Обновена

21 ранени при катастрофата на "Тракия" в столичните болници

14 април е обявен за ден на национален траур

Припомняме, при тежката катастрофа на АМ "Тракия" загинаха 6 души, а 21 бяха ранени. Всички пострадали са настанени в столични болници. 

Според версията на свидетели за възникването на катастрофата син автомобил е ударил автобуса отстрани при опит за изпреварване, при което шофьорът на рейса е изгубил контрол и автобусът е влязъл в канавката. След това автобусът се обърнал, при което 6 души са загинали на място.

Тази версия посочи и министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг от мястото на произшествието.

Ден на траур в памет на починалите в катастрофата при Вакарел

Ден на траур в памет на починалите в катастрофата при Вакарел

Съболезнования изрази и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Припомняме, днес, 14 април, в страната е обявен ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на АМ "Тракия" от 13 април. Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.