Задържаха журналиста Димитър Стоянов, съобщава БНР.

Причината е, че той заплашил с оръжие служител на НАП, който подал сигнал в полицията.

Хулиганската проява се случила вчера около 18.30 ч. в столичния квартал "Хаджи Димитър".

МВР разпространи кадри от охранителни камери от момента, в който Стоянов вади пистолет и заплашва данъчния служител.

По-рано вчера обаче във Фейсбук журналистът представи друга версия за случилото се - че е бил нападнат.

"Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие. А ти дори нямаш идея от къде ти е дошло. Още се чудя провокация ли е или идиот", написа той в социалната мрежа.

Журналистът Атанас Чобанов, с когото Димитър Стоянов работи съвместно, също реагира на ареста с пост във фейсбук, в който обяснява и кое е последното разследване, по което Стоянов работи и го обвързва с ареста му. Става въпрос за разследване на бившия данъчен инспектор Георги Шурелов, който продължавал да рекетира местния бизнес. Чобанов дава и пример със случай от август 2021 г. Има го и в бюлетина на МВР от тогава, макар и да не се посочват там нито имена, нито служебно положение на задържаните. Шурелов бил и бивш служител на МВР. Той обаче се е измъкнал от правосъдието и до този момент. По информация на Чобанов, Георги Шурелов е зет на настоящия министър Калин Стоянов, съпруг на сестрата на Стоянов.

Докато са разследвали Димитър Стоянов е бил задържан от МВР, защото бил нападнал някакъв нетрезв тип, който обаче бил служител на НАП. Според Чобанов е точно обратното - Димитър Стоянов е бил нападнат от пияния служител на НАП.

По повод нападението изпълнителният директор на НАП Румен Спецов призова за нулева толерантност към агресията. Неговото изявление е качено на сайта на НАП.

Спецов обяви, че застава зад всеки "честен и доблестен служител в НАП", като очаква да се разкрие обективната истина по случая. Директорът същи призова да не се политизира случая, каквито опити са били правени през последните часове.