Всичките 26 нелегални мигранти, които вчера бяха задържани в землището на горнооряховското село Янтра, са платили на каналджиите по 1 200 евро, за да бъдат преведени през България, информира БНР.

Пред органите на реда по време на разпит мигрантите разказали, че е трябвало да стигнат до София.

Крайната им цел била Франция.

Бежанците са влезли в страната през турската граница. Те били взети от района на Гурково и докарани до село Янтра, където в нивите изчаквали да бъдат претоварени на друго превозно средство.

От Районната прокуратура в Горна Оряховица обясняват за общественото радио, че все още не е известна точната точка, където те са преминали границата.

Потвърждава се твърдението, че те са от Афганистан - всичките говорили с пущунскси диалект. Нито един от тях нямал документ за самоличност.

При медицински преглед е установено, че мигрантите са болни от краста. Тази сутрин те бяха транспортирани от Горна Оряховица към бежанския център в Любимец.

Задържаха 26 нелегални мигранти в село Янтра

Задържаха 26 нелегални мигранти в село Янтра

И трима други, вероятно трафиканти

Припомняме, вчера бяха задържани и други трима души, за които имаше подозрение, че са каналджиите на групата бежанци. Засега спрямо само един от тях има повдигнато обвинение за трафик на хора.
Става въпрос за 50-годишен мъж от Стражица, за когото държавното обвинение има данни, че е лежал в затвор за подобно престъпление в Унгария преди години.

Предстои Районният съд в Горна Оряховица да реши дали да остави мъжа за постоянно в ареста.
За трафик на хора законът предвижда затвор от 1 до 6 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Екстрадират заловените край Горна Оряховица мигранти

Екстрадират заловените край Горна Оряховица мигранти

Те вече са качени в автобус, който ще ги транспортира до транзитния бежански център в Любимец