Окръжната прокуратура в Силистра е внесла обвинителен акт срещу турския гражданин Али Ялчъндаг заради незаконния ремонт на "Куршумлу джамия".

Джамията е художествен и архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение, а с противозаконния ремонт е увредена фасадата.

Али Ялчъндаг е с взета мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева, въпреки това той напуснал България. Затова сега съдебното следствие ще се води при условията на задочното производство.

Според обвинението деянието си петдесет и седем годишният Ялчъндаг е "извършил с пряк умисъл", а ремонтните дейности без разрешително са нанесли "необратими щети на обявената за художествен паметник на културата още през 1979 година джамия, която от 1983 година е със статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност".

Предстои делото срещу турския гражданин Али Ялчъндаг да бъде насрочено за разглеждане в Силистренския окръжен съд.

Припомняме, в окръжната прокуратура в Разград образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за незаконно извършен ремонт в джамията„Матбул Ибрахим паша".

През август месец миналата година местните власти установиха незаконен ремонт - излети 15 куб. м бетон, които са унищожили намерените при археологическите разкопки останки от предходна джамия. Първоначално бе съобщено, че работниците за ремонта са свидетелствали, че са наети от Бюрхан Ариф Сюлейман от Дулово, който от доста време живеел в сградата на мюфтийството.