Редица проектозакони ще внесе служебният кабинет в сферата на правосъдието. Тази амбиция обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на правосъдието Иван Демерджиев. Макар и служебният кабинет да се намира в последните дни от втория си мандат, това бе първото заседание на Демерджиев, след като предшественикът му Янаки Стоилов бе назначен за конституционен съдия от президента Радев.

"Изчистваме финални, но важни щрихи в Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят отговорността на главния прокурор и неговите заместници. В интензивни контакти сме с представители на Европейската комисия и смятам, че сме много близо до намирането на работещи и взаимноприемливи решения", каза министърът.

Акцентът в предложенията на правосъдното ведомство - законови промени, ясно описващи как главният прокурор и неговите заместници могат да бъдат разследвани при съмнение за нарушения.

Гешев иска синхрон между институциите, напрежението не идвало от прокуратурата

Гешев иска синхрон между институциите, напрежението не идвало от прокуратурата

Главният прокурор се срещна с близки на пострадалите в катастрофата в Стара Загора

"Предлагаме разследване на главния прокурор, с оглед на решението на КС, според което всеки прокурор може да развие и поддържа такова обвинение, да могат да инициират всички прокурори и следователи с ранг на прокурор от Върховната касационна прокуратура", уточни Демерджиев.

Това, по думите му са широк кръг от магистрати, сред които по случаен принцип следва да се избере екип, който да прецени дали евентуалното обвинение срещу главния прокурор има основание.

Имало и предложения от ЕК, които изискват промяна в Конституцията, но към момента кабинета няма амбиции да променя конституционната рамка, а да направи промени, позволени от нея.

Министерството на правосъдието е сформирало работна група, която да се занимае и с въпросите относно правилата за провеждане на конкурсите за магистрати, командироването им, въвеждането на електронно правосъдие, начинът за провеждане на обществени поръчки.

Иван Демерджиев: Прехвърлянето на Бюрото не е съдебна реформа

Иван Демерджиев: Прехвърлянето на Бюрото не е съдебна реформа

ВСС се занимава със странични въпроси и се държи като иконом