Дали окото на един пешеходец е достатъчно точен уред за измерване на скоростта, отдалечеността, шума на двигателя?

Този въпрос постави шефът на ВКС Лозан Панов преди заседанието на Пленума на ВСС. Водачите на МПС, за разлика от пешеходците, все пак са полагали изпит и са задължени да имат различни познания при управлението на МПС, напомни съдия номер 1.

Във ВКС са постъпили две искания за тълкувателни решения във връзка с престъпленията по пътищата. Първото е от 18 април, на главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, обвинител номер 1 инициира искане до ВКС за тълкувателно решение относно катастрофите. Това се случи, след като в края на март ВКС намали наказанието на 2 години затвор за моториста Диян Станчев, който прегази Лора Казанлиева от Варна на пешеходна пътека, правейки загиналото момиче „съпричинител” на ПТП-то.

Второто искане е постъпило вчера, припомняме – изпратено от правосъдния министър Захариева, и ще бъде присъединено към първото, за да може в едно дело да се разгледат от ВКС.

Екатерина Захариева поставя въпроса: има ли смекчаващи вината обстоятелства, т.е., съпричиняване от страна на пострадалото лице тогава, когато водач на МПС не е спазил правилата за движение. Захариева уточни, че въпросът е принципен.

Правосъдният министър не смята, че има нужда от законодателни промени, а по-скоро от уеднаквяване на практиката. Въпреки това, ако съдът установи, че има проблем в законодателството, Захариева ще се ангажира да внесе промени в законодателството.
Панов изтъкна, че веднага след срещата с майките на деца, загинали в ПТП, организирали събирането на съдебни решения, по които има възможност да се направи анализ на противоречива практика. Те може да бъдат допълнени с още въпроси, свързани с катастрофите.

До 3-4 май колегите от другите съдилища могат да представят във ВКС съдебни решения, по които считат, че има противоречива практика, за да бъде обобщена и допълнена към тълкувателното дело на ВКС.

Темата с ПТП, ръстът, динамиката на тези престъпления в страната, създават противоречива практика. „Противоречивите решения трябва да бъдат сведени до минимум“, категоричен е Панов. По думите му, противоречивата практика е в правораздавателните органи от всяко едно ниво.

Нормата на чл. 113 от Закона за движение по пътищата, която в случая дискутираме, касае задължението на пешеходеца при преминаване на пътно платно. Има възможност самият законодател да прецизира тези норми, смята шефът на ВКС. Нормата на чл. 113 въвежда задължението на пешеходеца да се огледа при преминаване на пътно платно.

Трябвало да има прецизна норма, която да ангажира поведението на водача. Има различна регулация на кръстовищата - със знаци, със светофарна уредба. Не е еднозначно дали пешеходецът ще преминава на такова кръстовище, или ще прескочи мантинела и ще пресече пътен участък, където скоростта е по-висока, подчерта съдия номер 1.

По думите му, всеки съдия, независимо в каква инстанция работи, трябва да осъзнава с един свой акт какъв сигнал дава към обществото и отговорността, която има в качеството си на магистрат.