Правната комисия не гласува доверие на данъчната администрация и отхвърли предложението на вносителите "господар на процеса" по Закона за конфискация на придобитото по престъпен начин имущество да бъдат данъчните.

Заместник-министърът на вътрешните работи Тоньо Железчев се опита да защити позициите си с аргумента, че икономически е по-изгодно да се възлагат нови функции на съществуващи структури, отколкото да се създават други.

Застъпникът на идеята за спецорган по закона – Даниел Вълчев, контрира, че отсега е ясно какво ще стане, ако данъчните бъдат конституирани по този закон.
И сега при констатиране на имущество в особено големи размери те могат ако не да го конфискуват, то поне да го обложат с данъци, но през последните години аз не съм чул за подобен случай, коментира депутатът.

Борислав Ралчев застана зад него, обяснявайки, че не може данъчните власти да проверяват дадено лице, да оценяват имуществото му, а след това да се явят и като ищец по делото.

Железчев направи последен опит да защити проекта, като заяви, че подобен орган изисква средства и че Министерството на финансите не е подписало финансовата обосновка на МВР за създаването му.

Крайно време е да престанем да молим министерствата да си свършат работата, репликира Владимир Дончев.

Без гласове “против” и “въздържал се” правната комисия прие органът по закона “Петканов” да бъде колективен, мандатен и независим.
Кои точно ще влизат в него и какъв ще бъде техният брой депутатите ще мислят до следващия четвъртък.

Да се надяваме че клиентите на новата комисия ще бъдат повече от нейните членове, коментира Янаки Стоилов.

Давността по закона за конфискация да бъде 25, а не 15 години, предложи Йордан Соколов, като се обоснова, че така се дава възможност да бъдат обхванати и престъпленията, извършени преди 1989 година. Предложението бе прието.

"Препъни камък" се оказа решаването на въпроса за семейните жилища на престъпниците.
По закон придобитото в брак имущество се дели поравно между съпрузите.
Когато то е закупено с мръсни пари на единия, не е ясно дали следва да бъде отнета неговата половина или цялото, при положение, че другият съпруг няма финансово участие в имота.
Предложението също бе отложено за следващия четвъртък.