Данните, че бившият началник на "Гражданска защита" Никола Николов е в топ 5 на разследваните засега не се потвърждават, съобщи БТВ.

Адвокат на лидера на Евророма Цветелин Кънчев заяви в петък, че научил от клиента си за подобен списък на петима, които трябва да бъдат разследвани за злоупотреби.
Самият Кънчев, заедно с още двама, е в ареста по обвинение за изнудване над Николов.

Не се потвърждават и данните за престъпления, които арестуваните твърдят, че имат срещу бившия началник на Гражданска защита.

Според данните, събрани до момента, Николов е платил 160 000 евро, за да не бъдат разгласявани данни, които ще го злепоставят в обществото, както и за да бъде запазена сигурността на семейството му.
10 000 евро са били платени за свикването на ромското мешере, което трябвало да реши какво да се прави с документите срещу Никола Николов.

Разследващите проверили и откъде Николов е взел тези пари, но се оказало, че те са законни. Основната част от тях били от негов близък, който имал фирма.

Припомняме, служители на СДВР задържаха Христо Върбанов - Папата, изнудвал ексшефа на ГЗ за 250 000 евро. Той беше заловен в момент на получаване на поредната искана вноска. В ареста се намират още четирима задържани, измежду които и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев.