58-годишен жител на плевенското село Къшин е арестуван за подготовка за убийство, съобщават от пресцентъра на МВР.

Подробности за случая оповестиха директорът на Областната дирекция на МВР-Плевен старши комисар Красимир Начев, заместникът му старши комисар Петър Енчев, административният ръководител на Районна прокуратура - Плевен Владимир Николов и наблюдаващият прокурор по досъдебното производство Пламен Петков. Сигналът за подготовка за убийство е постъпил през октомври. Непосредствено след него е образувано и наказателното производство. В хода на разследването е установено, че мъжът планирал убийството на майка си и сестра си.

Бил направен анализ на психическото състояние на 58-годишния мъж и въз основа на това служитителите на реда преценили, че заплахата е максимално сериозна. Освен това през годините в полицията и прокуратурата семейството е подавало множество жалби за вербални заплахи, които били отправяни към тях. Във връзка със сигналите на нарушителя многократно били връчвани предупредителни протоколи.

Униформените оценили сложността на ситуацията и претърсили имота на мъжа. Там намерили два незаконно притежавани пистолета, като единият бил със заглушител.

От полицията уточняват, че незаконният арсенал бил още един знак, че мъжът подготвя престъплението. Той в биографията си имал и две присъди за престъпления от общ характер. Досъдебно производство за изчезването на неговата приятелка било образувано през 2009 година. Тогава след възникнал скандал между двамата, мъжът я нападнал, нанесъл смъртоносните удари, после качил трупа в лек автомобил и го изхвърлил във водоем на територията на област Плевен.

При огледите и претърсването на колата тогава били установени следи от пренасяне на тялото, но то така и не било открито. Този факт представлявал процесуална пречка за повдигане на обвинение за убийство.

През октомври мъжът се почувствал ощетен от продаден наследствен недвижим имот в центъра на Плевен, от който не получил пари. Той очаквал подобен резултат и при други притежавани от семейството имоти.

От прокуратурата са категорични, че арестът на 58-годишния мъж е предотвратил тежко престъпление, което щяло да бъде извършено до дни.

Районната прокуратура ще подготви обвинителния акт и ще го внесе в Плевенския районен съд.