3500 мастербокса от най-фалшифицираните в Европа цигари „Jin Ling" са задържани от кораба във Варна.

Задържането на цигарите от митническите власти е осъществено след като правопритежателят на марката потвърдил, че не е давал разрешение за производството и продажбата на цигарите и те са изработени в нарушение на европейските регламенти по закрила на интелектуалната собственост.

Припомняме, по-рано тази сутрин от пристанището заявиха, че цигарите минават само транзитно през България.

Подобни пратки, превозвани със „съмнителни" кораби, представляват реална опасност за пазара на тютюневи изделия в Европейския съюз, заявяват от митниците.

Обикновено те тръгват от страни извън Общността, преминават през безмитни зони, където се претоварват, и влизат под прикритието на други стоки на територията на Евросъюза, обясняват от отдел „Митническо разследване и разузнаване" в Митница Варна на специално свикана по този повод пресконференция.

Началникът на Митница - Варна Мая Коларова информира, че проверката и операцията е извършена съвместно с ОЛАФ и митниците ни другите европейски страни.

По документи цигарите са произведени в Молдова и са пътували за безмитна зона в Египет. Предупредителните надписи върху кутиите на цигарите са на руски език, което е косвен признак къде в Европа биха могли да се разпространяват.

На борда на кораба е открита подробна карта на българския участък от бреговата ивица на Черно море с описание на крайбрежието, установено е, че такелажът (устройства за разтоварване) на кораба е пригоден за разтоварване в лодки.

Това са все факти, които засилват съмненията на митническите инспектори за нарушение.

Задържаното количество се равнява на четири контейнера, но реално кашоните са били в насипно състояние в трюма на кораба, което допълнително улеснява претоварването на отделни партиди.

Това е най-голямото количество нелегални цигари, задържано в последните няколко години.
Документацията по случая е предадена на окръжна прокуратура.

3500-те мастербокса цигари с марка "Джин Линг" на борда на кораба "Капитан Коваленко" са били произведени без знанието и разрешението на испанската фирма-маркодържател и затова са фалшиви - това съобщи във Варна Светлан Савов - началник сектор разузнавателна информация и анализ на риска в митницата. Той допълни, че се очаква искането на фирмата, за да бъдат унищожени.