Заловиха 18-годишен ученик, превозващ мигранти. Това се е случило на 196-ия километър на магистрала "Тракия" в района на Стара Загора, съобщава Нова телевизия.

Младият мъж е привлечен в качеството на обвиняем. Прокуратурата посочва, че с цел да набави за себе си имотна облага, той противозаконно е подпомогнал 57 мъже - граждани на Афганистан, да преминат страната в незаконно.

С 18-годишният С.С. се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. Ученикът се съгласил. На 26.02.2023 г. му бил предоставен товарен автомобил, собственост на друго лице.

Мигрантите се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000евро/3500долара на човек. С водачи те достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България.

Чужденците вървели пеша около 3-4 дни и на 27.02.2023 г. достигнали до с.Крумово градище, общ.Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека.

На 28.02.2023 г. около 2 ч. С.С. ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8 ч. на км 196 на автомагистрала "Тракия" автомобилът бил спрян от служители на "Пътна полиция" към ОД на МВР - Стара Загора. На шофьорското място бил С.С.

С постановление на наблюдаващ прокурор С.С. е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районен съд - Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.

Спипаха над 40 мигранти в бус на АМ "Тракия" край Ихтиман

Спипаха над 40 мигранти в бус на АМ "Тракия" край Ихтиман

Изяснява се дали става въпрос за част от канал за трафик на мигранти към границата със Сърбия