Районният съдия в Благоевград Екатерина Николова даде ход на поредното заседание по делото срещу Венцислав Добрев и Калоян Гущеров. Двамата са обвинени съответно в поръчителството и заливането с киселина на двете студентки Христина Колджиева и Мария Коемджиева, информира e-79.com.

Припомняме, през ноември миналата година двете момичета от Гоце Делчев бяха залети с изгарящата течност пред квартирата им в Благоевград.

По време на днешното заседание стана ясно, че между 10 и 15% е увреждането на зрението на Христина. Според офталмолога д-р Тумбев има временно разстройство на зрението, което не е опасно за живота.

По думите му без непосредствено приложените мерки след заливането е било невъзможно естественото възстановяване на очите и можело да се стигне до слепота. Според Тумбев може пораженията да са временни.

Разпитана бе и Руска Христова, която е началник на очната клиника в ИСУЛ. Тя разказа, че Христина е приета с тежки изгаряния по лицето и по очите. Роговицата на дясното око е била 2/3 увредена, а зрението й е било около 30-40%.

Христова обясни, че има вероятност Христина да има проблеми при продължителна работа с компютър.

От съдебния състав бе изслушана и д-р Узунова, която обяви, че в момента пострадалата няма дерматологични проблеми и няма обезобразяване на лицето, но е имало голяма вероятност да се достигне до това.

Адвокатът на Венцислав Добрев - Гергана Юрукова, представи епикриза от дупнишката болница, където преди време е лежала Христина. Там тя е прегледана от психиатър, който е установил, че страда от депресия.

Защитата на обвиняемия поиска изготвяне на нова психиатрична експертиза, която да установи дали само инцидентът е причина за стресовото състояние, в което се намира Христина. Съдът отхвърли това искане.

Другият обвиняем - Калоян Гущеров, се отказа от адвоката, който замества адвокат Пенко Ненов, който не се яви на днешното заседание. Очаква се съдът да се произнесе дали делото ще бъде отложено поради отсъствието на адвокат Ненов.

На предишно заседание по делото двете момичета внесоха граждански искове в размер на общо 215 хиляди лева.

Преди това заседание студенти от двата университета в града - Американския и Югозападния, се събраха на мирен протест пред съдебната палата с искане за справедлив процес.

"Искаме по-голяма присъда за извършителите и поръчителтие на това престъпление, защото в следващия момент това може да бъде нашата сестра, приятелка, близък - абсолютно всеки", казаха студенти.

Студентите заявиха, че не искат повече да живеят в страх и че от решението на благоевградския съд по това дело зависи дали ще останат да живеят в България.