От 5 до 15 години затвор могат да получат Венцислав Добрев и Калоян Гущеров, които на 25 ноември 2009 г. заляха с киселина студентките Христина Колджиева и Мария Коемдлиева.

Това ще се случи само ако квалификацията за тежка телесна повреда, дадена от обвинението, бъде потвърдена от съда, обясни адвокатът на потърпевшата Биляна Тончева на днешното заседание по делото, цитиран от blagoevgrad24.bg.

В случай, че деянието бъде определено като средна телесна повреда, наказанието, предвидено в закона, е от 3 до 8 години затвор.

На предишното заседание по делото двете момичета внесоха граждански искове в размер на общо 215 хиляди лева.

Преди заседанието днес самата Христина сподели, че очаква максимални присъди, но не е сигурна кога делото ще приключи, защото при събирането на доказателства изниквали доста трудности.

Днес съдебният състав изслуша показанията на шестимата полицаи от Първо РПУ в Благоевград, които били дежурни по време на инцидента. Всички те разпознаха Венцислав Добрев, когото видели в автомобила му, докато се опитвал да избяга от местопрестъплението.

Според съдебно медицинската експертиза на експерт от Клиниката по изгаряния в ИСУЛ Христина Колджиева е получила сериозни изгаряния в областта на лицето и тила, които ще останат за цял живот.

Освен, че косата по тила на момичето окапва, тя има и сериозни изгаряния в областта на дясното око, които застрашават зрението й.

В съда бяха представени само експертизите на дерматолог и офтамолог, без тази на хирурга.

Междувременно около 50 младежи излязоха на мирен протест под надслов "Не на насилието", за да подкрепят двете студентки пред съдебната зала.

"В България по принцип оправдаваме насилниците, като твърдим, че жените са се държали зле или предизвикателно. Трябва да се наложат по-тежки присъди за виновниците", заяви председателят на Студентския съвет на Югозападния университет Йордан Стаменов.

Паралелно с шествието в Благоевград се събира подписка, която ще бъде изпратена на главния прокурор Борис Велчев. Участниците в нея настояват заливането с киселина да се определи като отделен вид престъпление и предвид да се взема не само нападението, а и замисълът му.

Следващото заседание по делото беше насрочено за 22 юни 2010 г.