Зам.-министърът на външните работи в оставка Христо Ангеличин е в столичното следствие, където му се предявява постановлението, под което прокуратурата го привлича като обвиняем в престъпление по служба. Това обяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Разследването е започнало преди около месец по сигнал на Кристиан Вигенин.

Обвинението касае действията на Ангеличин в периода 17 ноември - 5 декември 2016 г. Като зам.-министър на външните работи с цел да набави конкретни облаги за дружество е нарушил служебните си задължения и създал реална опасност да настъпят щети за външно министерство в размер на 840 000 лева. Това обаче е предотвратено. След постъпването на сигнала от Вигенин по случая незабавно се задейства ДАНС и предотвратява вредните последици.

Христо Ангеличин се защити с практиката

Христо Ангеличин се защити с практиката

Всичко, което сме правили, са го правили и преди нас

Припомняме, че в средата на декември Кристиан Вигенин атакува Външно министерство, отправяйки обвинения, че там се вихри корупция. От БСП изразиха притеснението си, че се подготвяла кражба за над половин милион лева от МВнР.

След като станало ясно, че кабинетът си отива, посланиците получили разпореждане от Външно да преведат над 30 000 за нова телефонна централа. Парите били уж за бъдещото ни председателство. Заобикалял се Законът за обществените поръчки, алармира Вигенин.

В отговор на атаките на социалистите зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин обяви, че става въпрос за доноси. Според него червените търсели под вола теле.

Христо Ангеличин отговори, че законът внимателно се следял за сделката. Заради червените и атаката им можело да нямаме модерни централи за председателство ни. Освен това подмяната с модерни централи започнала при Вигенин. Ангеличин се оплака тогава, че от 30 години не е сменяна централа във Външно и набирали с шайби.

Разследват служители на Външно заради договори за самолетни билети и хотели
Обновена

Разследват служители на Външно заради договори за самолетни билети и хотели

На ведомството са нанесени щети за хиляди левове

От 8 октомври Ангеличин е бил упълномощен за отговаря за дейността на дирекциите по бюджета, сигурността и управлението на собствеността. Във връзка с председателството на България на ЕС в министерството е изготвен план за подготовката на държавата ни. Това включвало и подмяна на телефонни централи в задграничните ни представителства. Следвало е това да се случи с обществена поръчка, чрез която да се определи кой ще осъществи доставката на телефонните централи.

Ангеличин обаче не се съобразил със Закона за обществените поръчки и разпратил до 12 представителства на България в чужбина грами, в които разпорежда на задграничните ни представители да извършат плащания по сметка на посоченото от него дружество за закупуването на телефонните централи.

Говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова изтъкна, че действията му представляват нарушение по Закона за обществените поръчки и се явяват престъпление по Наказателния кодекс.

Ако бъде признат за виновен, Христо Ангеличин може да получи до 5 години затвор и лишаване от права.

На въпрос дали външният министър Даниел Митов е бил също отговорен, от прокуратурата обясниха, че ще се изяснява тепърва в хода на наказателното производство.

От прокуратурата разпространиха до медиите подробности за обвинението срещу Христо Ангеличин. От тях става ясно, че необходимата сума за подмяната на телефонните централи била над определения от Закона за обществените поръчки праг, което налагало да се проведе открита процедура. Обществена поръчка обаче не била направена.

Христо Ангеличин е отправил разпореждането си до ръководителите на 12 задгранични представителства - ПП - Брюксел, ЗП - Брюксел, ПП - Женева, посолства - Париж, Рим, Виена, Берлин, Брюксел, Варшава, Стокхолм, Анкара и Генерално консулство в Истанбул.

На всеки посланик били изпратени оферта от даденото дружество за телефонна централа, банковата сметка на дружеството и проформа фактура от дружеството с посочена сума.

Целта на Ангеличин е била да се облагодетелства дружеството с 429 422.00 евро.

От държавното обвинение допълват, че е изискана цялата документация по случая. По-голямата част от ръководителите на 12-те задгранични представителства са разпитани.

На Христо Ангеличин е наложена мярка за неотклонение "Подписка".

От прокуратурата са уведомили Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) за повдигнатото обвинение на Ангеличин.

Продължава разследването по случая.

По сигнал на съвестен гражданин СГП разследва служители от Външно

По сигнал на съвестен гражданин СГП разследва служители от Външно

Може да се стигне до обвинения на министър, зам.-министри

Припомняме, че по-рано от прокуратурата съобщиха и за друго разследване на служители на Министерството на външните работи заради договори за самолетни билети и хотели. Образувано е досъдебно производство срещу ръководни длъжностни лица от ведомството за престъпление по служба и безстопанственост.

Става въпрос за непровеждането на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.

На брифинга на прокуратурата стана ясно, че сигналът за това нарушение е подаден от съвестен гражданин. От държавното обвинение отклониха въпросите за него, тъй като разследването е в много ранен етап.