Запечатаха доброволното формирование "Пловдив 112" заради съмнение за финансови злоупотреби, съобщи Нова телевизия.

Според разследващите става дума за неправомерно получени и изразходвани пари, дарени от бизнеса и граждани за борба с коронавируса. Не е ясно как доброволците, помагащи на първа линия, са харчили парите, предоставени им за най-нуждаещите се.

Със запечатана врата осъмна сградата на доброволното формирование, а ръководителят му беше отстранен. От общината твърдят, че звеното е създало неправителствена организация, в чиято сметка постъпвали даренията.

"Самото общинско формирование няма право да получава директно дарения, няма право и да дарява, а общината има сметки за дарения и те влизат. Единственият, който получава тези дарения, е кметът", заяви Йордан Ставрев - зам.-кмет по обществения ред в Община Пловдив.

"Не, няма злоупотреба. Ние нямаме притеснения. Имаме документи за абсолютно всичко - дарителски акции, снимки, неща, фактури и каквото й да е", категоричен е Георги Влайков - бивш ръководител на доброволното формирование "Пловдив112".

Запитан дали харченето на тези средства е ставало със знанието на общината, той отговори: "Тъй като ние сме ги получавали по сметката на неправителствената организация, реално ние сме разпределяли тези средства спрямо нуждите".

От общината не поясняват с каква сума е злоупотребено. Отстраненият ръководител на формированието твърди, че става дума за 10 000 лева.

"Тези 10 000 са изхарчени за лични предпазни средства - ръкавици, маски, костюми, дезинфектант. Всичко, което ни е било необходимо и каквото са казали хората, че им трябва", коментира още Влайков.