Готови са първичните резултати от микробиологичните анализи на болните от Кърджали, които се натровиха с дюнери от заведение в града, съобщи БНР.

Анализът показва, че причината за натравянията е микробът стафилококус ауреус. Бактерията е била изолирана, както у тях, така и от ръцете на персонала в заведението.

Инфекцията е тръгнала от заразоносител, а не от развалено месо или майонеза, сочат още данните от резултатите. Бактериалната инфекция се е развила изключително  бързо.

Само за три дни лекарска помощ потърсиха 15 души, припомни  д-р Жени Стайкова, директор на РИОКОЗ-Кърджали. Тя добави, че причината е да няма по-нататъшно разпространение на болестта е бързата реакция на здравните власти.  

Заведението е било открито в добро състояние, чисто и с добри документи. Веднага след констатирания първи случай на зарязване дюнерът е бил затворен. От РИОКОЗ допълват, че на собственика на заведението ще бъде наложена санкция.