Националната референтна лаборатория по грип потвърди за два нови случая на грип, предизвикан от новия човешки грипен вирус А (H1N1).

Заболели са бабата и дядото на детето, което заедно с майка си е заразено с вируса, като и двамата са се завърнали скоро от САЩ.

Болните са изолирани и са под лекарско наблюдение и се лекуват с антивирусни препарати.
Формата на протичане е среднотежка, по-изявена при 71-годишната възрастна, поради съществуващи редица съпътстващи хронични заболявания - бронхиектазии, диабет, сърдечно-съдова недостатъчност и др.

Структурите на МЗ продължават ежедневната проверка на случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса. 

За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията.

По-рано днес здравният министър Желев посети в Инфекциозното отделение на областната болница в Стара Загора момченцето и неговата майка.

Заболяването при двамата протича леко, без усложнения и състоянието им се подобрява. Те отдавна не са били в България и се радват, че ще бъдат изписани утре, заяви по-късно пред журналисти д-р Евгений Желев.

Ситуацията в Стара Загора е овладяна, но предвид сезона на отпуските се очаква нарастване броя на хората, които пристигат у нас от страни с усложнена обстановка - САЩ, Великобритания и др.
Ние не можем да спрем вируса, но сме в състояние да му противодействаме с необходимата компетентност, коментира министър Желев. 

Няма място за паника, всички колеги действат изключително професионално в тази ситуация, подчерта още здравният министър.