Прекратяване на съдебното и наказателното производство с мотив, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. За това настояха адвокатите на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на днешното съдебно заседание, на което стана ясно, че делото тръгва по същество.

Припомняме, че в края на миналия месец прокуратурата внесе обвинението срещу Овчаров и бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов и бившия заместник-министър Анна Янева. Те са обвинени за умишлена безстопанственост в периода от 25 май 2006 г. до 18 март 2009 г., с щети за над 24 млн. лева. Деянието е квалифицирано от прокуратурата като особено тежък случай, тъй като е последвало откриване на производство по несъстоятелност.

Чрез сключения договор за наем на "Ораново" ЕООД са прехвърлени правата на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък "Бабино" и участък "Бобов дол" от находище "Бобовдолски въглищен басейн", от което е последвало откриване на производство по несъстоятелност на "Мини Бобов дол" ЕАД.

Не с 9, а с 24 млн. лева ощетил Румен Овчаров "Мини Бобов дол"

Не с 9, а с 24 млн. лева ощетил Румен Овчаров "Мини Бобов дол"

Прокуратурата отново го предаде на съд, след като делото беше върнато за корекция

И тримата подсъдими се явиха лично в съдебната зала.

За обезпечаване и протичане бързо на съдебния процес са налице основания да бъдат привлечени резервни защитници, поиска от своя страна прокуратурата.

В съдебната зала прокуратурата настоя да се отложи делото с аргумент, че трябва да се разяснят правата за предявяване на граждански иск спрямо тримата подсъдими на представители на Министерство на икономиката и енергетиката. Адвокатите на Овчаров отхвърлиха доводите с мотив, че няма никакво основание за изясняване на гражданския иск на Министерство на икономиката и енергетиката.

По думите на защитата искането за отлагане на делото е неоснователно и са налице процесуални предпоставки за даване на ход на делото. Едновременно с това защитата не се съгласи с предявения граждански иск с мотив, че той е изтекъл, не отговаря на обвиненията и липсва конкретизация за съществени факти с оглед правото на защита. Съдът обаче прие за съвместно разглеждане гражданския иск на "Мини Бобов дол", посочен в обвинителния акт.

Припомняме, че делото вече беше върнато веднъж на Специализираната прокуратура от съда с искане за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Спецсъдът върна на прокуратурата обвинението срещу Румен Овчаров

Спецсъдът върна на прокуратурата обвинението срещу Румен Овчаров

Обвинението за безстопанственост за мини "Бобов дол"