Защитата на Евелин Банев - Брендо поиска прецизиране на обвинителния акт и връщането му в Софийска градска прокуратура.

Мотивите са, че има неяснота по него и не са посочени предикатните престъпления, тоест тези, които предшестват прането на пари, за което е обвинен подсъдимият.

Адвокат Ина Лулчева посочи, че има противоречие за времето, в което е действала престъпната група.

Малко след това СГС отхвърли искането на защитата за прецизиране на обвинителния акт и делото продължи с разпит на свидетели.

Припомняме, делото срещу Брендо се влачи вече 3 години. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група, която е извършвала финансови операции и сделки с имущество, придобито по престъпен начин.

Според обвинението групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.

От обвинителния акт става ясно, че Брендо е обвинен за пране на пари на стойност около 11 138 650 евро или над 21 000 000 лева.

Предното заседание по делото беше отложено, защото защитникът на един от подсъдимите Симо Карайчев - адвокат Йорданка Пандова, бе извън страната. Не се явиха и 4 вещи лица.

Свидетелите Петя и Ивайло Неделкови разказаха, че се познават с подсъдимите, тъй като двамата като юристконсулти участвали в учредяването на дружество на Константин Дишлиев през 2003 година. Двамата са били юрисконсулти.

Ивайло Недялко посочи, че е изготвил правни становища за дружеството - по молба на Дишлиев е създал и две компании във Великобритания.

По думите на Недялков финансирането идвало от швейцарска банка, но за да могат да бъдат усвоени парите в българското дружество, тогава са били създадени двете компании във Великобритания.

Той обясни, че дружеството на Дишлиев не можело да усвои швейцарските пари, тъй като България не е бил член на ЕС.

Фирмата на Дишлиев в България се занимавало с лизинг на недвижимо имущество и автомобили.

Съдът разпита още четирима свидетели, сред които и Станчо Петров, който посочи, че познава само Брендо, но от 10 - 12 години не поддържа връзка с него.

Пред съда самият Бредно заяви, че е прочел обвинителния акт, но не разбира обвинението, и няма за какво да се признае за виновен.

Другите подсъдими по делото Десислава Дишлиева - вдовица на разстреляния Коко Дишлиев, Моника Добринова и Симо Трайчев също заявиха, че не се признават за виновни.